הגברת פריחה של זיגוקקטוס ויצירת ייחורים
לעידוד הפריחה - נקטום את הענף, בנקודה לאחר שמתפצל לשני חלקים ( נשאיר מקטע אחד בכל צד של ה״וי״ שנוצר לאחר הפיצול).
את החלקים שקטמנו מהזיגוקקטוס, נייחר כמו שמייחרים סוקולנט, מעט מאוד מים. נשתול שני פרקים סהכ, אחד בתוך האדמה שני מחוצה לה. השקיה בשפריצר כשאדמה עומדת להתייבש. ברגע שהשריש מומלץ לדשן בהומוס נוזלי עם ההשקיה מידי פעם.
הוסף לאוספים שלי
דישון הויה, בת שבע
ממליצה לדשן את כל הגינה וההויות הן חלק מזה, בדשן בשחרור איטי בחודשים מרץ-אפריל וביולי-אוגוסט. בנוסף לתת מעט הומוס להויות לפי הצורך בתקופת הפריחה או כאשר צמח נראה ''עייף''
הוסף לאוספים שלי
מדוע רצוי להקטין את נוף הצמח בעת השתילה?
כאשר שותלים צמח חדש הוא צריך להתרגל לתנאים החדשים אליהם נקלע . כאשר יש הרבה עלווה, לצמח קשה לספק את כל הנוזלים שמתאדים דרך העלים ולכן נהוג להקטין את הנוף על מנת שהצמח יאבד פחות נוזלים וכך יהיה לשורשים יותר קל לספק את הלחות הדרושה.
הוסף לאוספים שלי
פרזיה - מה עושים עם הפקעות בקיץ?
הפקעות שתולות בעציצים ואדניות. כשהצמח מתיבש, אני מזיזה את העציץ עם הפקעות לאזור לא מושקה, לא עוקרת ולא מוציאה את הפקעות מהקרקע. לקראת העונה החדשה מדללת וטומנת בכלים נוספים.
הוסף לאוספים שלי
איך מייחרים צמחים?
איך מייחרים זה שיעור. לדוגמא, בצמח סולנום רנטונט מציע לבחור ייחור חצי מעוצה בעובי של עפרון באורך של בין 10 ל-12 ס״מ. לבחור ייחור עם לפחות שני פרקים ושלש עיניים. חותכים ישר מתחת לעין התחתונה ובאלכסון מעל לעין העליונה. זה עוזר למנוע בלבול עם תקיעת הייחור במצע לשמירה על כיוון הצמיחה ולמניעת הצטברות מים על החתך העליון למנוע רקבון. את החתך התחתון יש לטבול באבקת הורמון שנקראת הורמוריל T8. למלא כוסיות או עציצים קטנים במצע גידול מאוורר היטב ומושקה היטב. לנעוץ את הייחור ולשמור על אווירה לחה וחמימה בסביבות 24 מעלות. שיהיה בהצלחה.
הוסף לאוספים שלי
כיסוי העצים ברשת להגנת הפרי
את העצים מכסה לאחר החנטת הפרי כחודשיים לפני ההבשלה, הרשת מכסה את כל העץ, רשת 17 מש מגינה מזבוב הפירות, ציפורים, עטלפים וברד.
הוסף לאוספים שלי
רוצים שהורדים יפרחו בפסח?
הידעתם שניתן ליצור גיזום מכוון בורדים?
מה הכוונה?
אם אתם רוצים שהורדים יפרחו בפסח, יש לגזום אותם בט״ו בשבט. גוזמים כשמונה שבועות לפני הפריחה, ובחג הפסח תהנו מפריחה שופעת של הורדים בגינה.
הוסף לאוספים שלי
איזו אדמה מתאימה לעציצים?
לא מומלץ להוסיף אדמה, למשל חמרה לעציצים.
צריך לשתול במצע גידול אורגני מאוורר היטב, כמו כבול.
אדמה כשהיא בתוך כד או עציץ הופכת ל׳יציקת בטון׳.
זה לחלוטין לא דומה לשתילה באדמה.
צמח צריך באזור השורשים מים, דשן ואוויר. שימו לב שגם במצע מאוורר השורשים רצים להיקף מיכל שם יש להם הכי הרבה אוויר.
הוסף לאוספים שלי
יחורי ורדים
בסוף החורף ניתן לייחר רוזה אינדיקה המשמשת כנה של ורדים. לקחת חתיכת ענף, (לא להכניס לצנצנת מים) , לשתול באדמה או בעציץ עם תערובת שתילה במקום מוצל ולשמור על לחות. (הכנה היא החלק התחתון, בעל השורשים).
הוסף לאוספים שלי
שלשולים בקרקע מועילים, תשמרו עליהם
הימצאות שלשולים בקרקע מעיד על אדמה פורייה ובריאה. בקיץ הם מחפשים לחות ויורדים לעומק האדמה ובחורף עולים למעלה. ניזונים מחומר אורגני כמו קומפוסט ומפרקים אותו דרך הקיבה שלהם. הצואה שלהם יוצרת אדמה פורייה מאוד. בנוסף מאווררים ומתחחים את האדמה.
הוסף לאוספים שלי
דישון הויה - בת שבע
יחורי בת שבע - הויה
כיצד נבצע יחורים של הויה? נחתוך את הגבעול, נשתול באדמה 2 פרקים. אפשר קצת מקופל, אם העומק או הרוחב אינם מספיקים. יש לשמור על מצע מאווורר.
הוסף לאוספים שלי
ניקוי אבנית מעלי הסחלב
מומלץ לנקות את העלים בעדינות עם בד/טישו ספוג במיץ לימון נקי, כל האבנית תוסר, העלים יבריקו משמחה
הוסף לאוספים שלי
השקיית סחלבים בחורף
בחורף הישראלי, מגדילים בדרך כלל לצמחי הסחלב את מרווחי ההשקייה, אחרת הפטריות והבקטריות תוקפות. חייבים לתת לסחלבים להתייבש היטב בין השקייה להשקייה.
כמו כן ישנם סחלבים שנכנסים בחורף לתרדמה (בהתאם לארצות מוצאם) ואז לא משקים בכלל ובוודאי שלא מדשנים.
הוסף לאוספים שלי
גיזום אספרג מנוצה, יודעים מהי הדרך לדלל את הצמח שפלש לגינה?
"אספרג מנוצה מתפשט בגינה בקלות, בכל אזור מוצל עם השקיה. הצמח דוקרני ואנו רוצים להפטר ממנו. כיצד?
הפתרון הוא לחפור ולהוציא את הפקעות מהקרקע. הבעיה שלעיתים הפקעות עמוקות וקשה להוציאן. במצב זה יש לגזום את הצמח כל מספר ימים ולא לתת לגבעולים לצמוח מעל גובה של 20 ס״מ. העלווה עושה פוטוסינטזה ומחזקת את השורש. בסוף הצמח יתנוון."
הוסף לאוספים שלי
האם יש קשר בין גיזום ובין מערכת השורשים של העץ?
אם נגזום באופן קבוע את נוף העץ כדי להקטין את היקף הנוף, האם גם מערכת השורשים תקטן?
בגן הבוטני במקווה ישראל ישנה הדגמה מעולה לנושא. בגן עצי פיקוס השדרות הגדלים "ללא גיזום מאסיבי" ולהם מערכת שורשים ענקית . לידם שתלו באותו הזמן עצי פיקוס השדרות שנגזמים קבוע כגדר חיה ולהם מערכת שורשים מוגבלת ביחס לגודל לפני הגיזום.
המסקנה - אם נקטין את נוף העץ, באופן קבוע - נקטין גם את היקף השורשים.
כלומר - אם רוצים לצמצם נפח שורשים יש לגזום אותם במקביל לגיזום הנוף.
הוסף לאוספים שלי
השרשת תותים
התותים פיתחו שלוחות, כיצד משרישים אותם?
מומלץ להדק את הצמח של השלוחה לתוך אדמת עציצים לחה עם חתיכת חוט חשמל המכופף בצורת האות U, כך השלוחה תהיה צמודה למצע ותפתח שורשים. מומלץ להשאיר את השלוחה מחוברת לצמח האם לפחות חודש להתבססות.
אפשר גם פשוט להניח את השלוחה על קרקע לחה, היא תפתח שורשים, לאחר כחודש, ניתן יהיה לנתק את השלוחה מצמח האם.
הוסף לאוספים שלי
השקיה במיכלים על גגות ומרפסות
בגינות מרפסת וגג משתמשים בעציצים ומיכלים ואדניות עם דופן עבה בלבד שאפשר לקדוח בצד הדופן האחורי, חור ניקוז אחד בגובה עד 5 ס"מ מהקרקעית .
לחור בקוטר 20 מ"מ מחברים נקז טכנורם ומדביקים אותו במלט אפוקסי. דבקים אחרים יסדקו במשק הזמן ותהיה נזילה. המלט האפוקסי מדביק היטב את האביזר לעציץ כמו הלחמה.
את האביזר מחברים לצינור ניקוז שאוסף את עודפי ההשקיה והגשם ומעביר אותם לחור הניקוז/מרזב של הגג/מרפסת.
כל העציצים והאדניות מחוברים באותה צורה. הגג/מרפסת נשארים נקיים ויבשים.
מומלץ להעמיד את העציצים והאדניות על לבני אקרשטיין כדי שלא יעמדו על הרצפה ותהיה אפשרות לנקות ביעילות מכל הפינות ולא יאספו עלים ופרחים יבשים שיצברו לחות.
הוסף לאוספים שלי
כיצד ניצור קרקע חומצית ?
שאלה - איך מרכיבים מצע חומצי ואיך הופכים מצע קיים (של גרדניה , למשל) לחומצי יותר?
תשובה - נוסיף חומץ למי השתיה של הצמח. כף לליטר, נשקה בהדרגה.
שאלה - האם יש חשש שהקרקע תהיה חומצית מדי כתוצאה מעודף השקיה ?
תשובה - הקרקע לא תהיה חומצית ...היא כל הזמן מבסיסה בארץ.
כדאי לרכז יחד את הצמחים שדורשים קרקע חומצית. טיפול בצמח בעציץ יותר פשוט מאשר בגן במקרה של קרקע חומצית . למשל - מומלץ לגדל גרדניות והורטנסיות בעציץ...כך קל לשלוט על הרכב האדמה.
הוסף לאוספים שלי
מה הקשר בין כנימות ונמלים?
הנמלים זקוקות לסוכרים למלכה שלהם, לתהליך הריבוי. הן משתפות פעולה עם הכנימות. תהליך זה נקרא סימביוזה, שיתוף פעולה. הנמלים יודעות איזה צמחים הכנימות מעדיפות. סורקות את השטח ומביאות את הכנימות לצמחים. הכנימות שמוצצות את לשד התא של הצמחים מפרישות סוכרים הנקראים ״טל דבש״, למה, כי זה נראה כמו טיפת טל. הנמלים מגינות על הכנימות מאויבים טבעיים ולוקחות מהן את טל הדבש. שיתוף פעולה מושלם. לכן כדי להימנע מכנימות בבית ובחצר יש להדביר או למנוע מהנמלים להגיע לצמחים.
הוסף לאוספים שלי