הידעתם ששם הצמח הבוטני מרמז על הצבע שלו למשל?
ישנם שני זנים של גרווילאה, האחד
גרווילאה זיתית Grevillea olivacea
השני גרווילאה זיתנית Grevillea oleoides
ומה התרגום של השם הבוטני מלמד אותנו ?
גרווילאה זיתנית -
oleoides means 'resembling Olea / olive tree דמוי זית
גרווילאה זיתית -
olivaceus =olive-coloured צבע זית
עכשיו נותר רק לבקר את הצמחים ולראות אם זה באמת כך :)
הוסף לאוספים שלי
שלשולים בקרקע מועילים, תשמרו עליהם
הימצאות שלשולים בקרקע מעיד על אדמה פורייה ובריאה. בקיץ הם מחפשים לחות ויורדים לעומק האדמה ובחורף עולים למעלה. ניזונים מחומר אורגני כמו קומפוסט ומפרקים אותו דרך הקיבה שלהם. הצואה שלהם יוצרת אדמה פורייה מאוד. בנוסף מאווררים ומתחחים את האדמה.
הוסף לאוספים שלי
תפוח אדמה הוא למעשה גבעול מעובה
תפוח אדמה אינו פקעת - הוא למעשה גבעול, ואפילו נראה את תהליך ההטמעה (פוטוסינטזה) כאשר בשמש תפוח האדמה הופך ירוק, ומפתח עיניים. למעשה, התהליך מתחת לאדמה הוא - מבסיס הגבעולים מתפתחים גבעולים תת-קרקעיים (הסטולונים), שצמיחתם אופקית והם מסתיימים בפקעת בצורת גבעול מעובה, שהיא תפוח האדמה המוכר לנו.
הוסף לאוספים שלי
מה הקשר בין כנימות ונמלים?
הנמלים זקוקות לסוכרים למלכה שלהם, לתהליך הריבוי. הן משתפות פעולה עם הכנימות. תהליך זה נקרא סימביוזה, שיתוף פעולה. הנמלים יודעות איזה צמחים הכנימות מעדיפות. סורקות את השטח ומביאות את הכנימות לצמחים. הכנימות שמוצצות את לשד התא של הצמחים מפרישות סוכרים הנקראים ״טל דבש״, למה, כי זה נראה כמו טיפת טל. הנמלים מגינות על הכנימות מאויבים טבעיים ולוקחות מהן את טל הדבש. שיתוף פעולה מושלם. לכן כדי להימנע מכנימות בבית ובחצר יש להדביר או למנוע מהנמלים להגיע לצמחים.
הוסף לאוספים שלי
אביב הגיע...סבלנות
במיוחד באביב, אנשים נתקפים בנגיף אל-עג'לה מן א-שיטאן "החיפזון מהשטן"
ממהרים לעקור עשבי חורף, לרסס את השבלולים, ואת הכנימות שהתחילו להתגלות בפזיזות של מתעוררים
מהרסייך ומחרבייך מהמהירות באו. מהגישה של זבנג וגמרנו.
אין גמול על חריצות במהירות מופרזת...רק יותר צרות בעתיד
המזיקים של האביב נטפלים לעשבי החורף שעומדים לגמור את חייהם. אם נחסל את העשבים בבת אחת, ׳הלך׳ על התרבותיים...
בהדרגה, תוך כדי התבוננות...ואם צריך להעלים אוייבים, לא בחרבך ולא בקשתך...וָאֶשְׁלַח לִפְנֵיכֶם, אֶת-הַצִּרְעָה, וַתְּגָרֶשׁ אוֹתָם מִפְּנֵיכֶם...חכו לאיזון אקולוגי
הוסף לאוספים שלי
ט״ו בשבט הוא חג הנטיעות?
הידעתם? כי ט״ו בשבט
וסליחה לכל הנוטעים...
אין זה חג נטיעות...
כלל וכלל לא...
זה יום בו העצים מתחילים לשתות את המים שנאצרו באדמה ולהעלות שרף לכדי פרחים. יום התחדשות - וטוב גם לנו כך. חוץ מזה זה יום (כמו ט"ו באב) המסמן את מחצית השנה לתרומות, מעשרות ופירות שביעית.
הוסף לאוספים שלי
הפרח נראה כסירה עם משוטים ומפרש - מדוע?
בשיא הפריחה השיח עטור בפרחים רבים ומרהיבים. פרח האחירותם הוא פרח קטניתי טיפוסי - הוא נראה כסירה עם משוטים ומפרש. החרק המבקר בפרח, במיוחד דבורי עץ גדולות, גורם בכובד גופו להפתחות הסירה ולהתפוצצות אבקה המלכלכת את גופו, כך הוא מעביר אותה מפרח לפרח. מנגנון התפוצצות זה יעיל מאד, אולם קורה בכל פרח רק פעם אחת.
הוסף לאוספים שלי
מי זוכה בהאבקה כיוון שהדבורים אינן רואות צבע אדום?
ההאבקה של נורית אסיה, צמח בר, נעשית בעיקרה על-ידי פרחיות (חיפושיות, זבליות-פרחים מהסוג אמפיקומה), האוכלות מן האבקה השופעת ועוד נותרת אבקה כדי להאביק פרחים שכנים. הפרחית רואה צבע אדום ונמשכת אליו, בעוד המאביק הרגיל, הדבורה, אינו רואה כלל צבע אדום.
הוסף לאוספים שלי
מדוע מסתירה המרווה את אבקת הפרח?
אבקת הפרחים של פרח המרווה עתירה בחלבון ולכן מהווה משאב יקר גם לצמח המייצר אותה וגם למאביקים המבקרים בפרחיו.
הסתרת האבקה ומיקום ממוקד שלה על גוף המאביק מאפשרים לצמח להסתפק בייצור כמויות קטנות של אבקה, וכך למקסם את סיכויי רבייתו תוך השקעת מינימום משאבים.
הוסף לאוספים שלי
מי תהנה מצוף לוע ארי גדול?
רק דבורה גדולה, שרירית ובריאה, שוודאי מיטיבה לעוף ותאריך חיים, תצליח לפתוח את השפתיים של לוע הארי הגדול. בתמורה היא תקבל צוף מתוק ובעל כורחה תשתכשך באבקנים, ותישא אותם למרחקים. כך מוודא פרח הבר הזה שהצאצאים שלו ילבלבו בשטח.
הוסף לאוספים שלי
לבנונית ימית, מבנה צמח המותאם לחוף הים
׳לבנונית ימית׳ מספקת דוגמא מעולה - כיצד שערות לבנות מספקות הגנה והתאמה לבית הגידול של החוף החולי. השערות הלבנות העשויות תאים מתים, מגינות פיזית על העלה מפני שחיקת רסס מי הים המלוח וגרגרי החול הקשים. כמו כן צבעם הלבן של השערות מחזיר חלק מקרינת השמש החזקה אשר בחוף הים ומונע את פגיעתה ברקמות הצמח.
הוסף לאוספים שלי
דוגמא לדרך הפצת הזרעים בטבע
הפצת זרעים – יחידים/ קרקפות שלמות נעשית באמצעות הרוח ובזרמי מים.
בחלקם הגדול בכותרת, ההופכת למעטף כסות צפופה של שערות ספוגי שבעזרתו יכול הזרעון לצוף ולהיטלטל על פני גלי הים ולעבור מחוף אחד למשנהו.
הוסף לאוספים שלי
חיננית הבתה - Bellis sylvestris דוחה חרקים?
חליטת עלי צמח ׳חיננית הבתה׳ משמשת להכנת תרסיס דוחה חרקים.
נסו ודווחו לנו אם זה עובד.
הוסף לאוספים שלי
תורמוס ההרים משנה את ציבעו?
תורמוס ההרים הוא בעל פרחים כחולים, בעוד חדי העין יבחינו בתורמוסים ורודי פרחים, זו מוטציה שקרתה בגן הבוטני. תורמוסים אלו בודדו והפכו לזן ורוד ונוסף המשמש לנוי.
הוסף לאוספים שלי
תורמוס צהוב עוזר ביצור תרכובות חנקניות הזמינות לצמחים
התורמוס הצהוב משמש בעיקר כ"זבל ירוק" על מנת לטייב את השדות עבור גידולים אחרים ובעיקר דגניים. על שורשי הקטניות, כדוגמת התורמוס, מתפתחות פקעיות המכילות חיידקים המקבעים חנקן חופשי מהאוויר והופכים אותו לתרכובות חנקניות הזמינות לצמחים.
חלקי הצמח העשירים בתרכובות חנקן נשארים בקרקע לאחר הקציר ומשמשים כדשן אורגני המכונה "זבל ירוק" משום שמקורו בצמחים חיים ולא בצמחים שכבר עברו תהליכי פירוק (קומפוסט).
הוסף לאוספים שלי
מדוע לעיתים יש במרכז הסוכך קבוצה של פרחים מנוונים ?
מכירים את צמח הבר ׳שפרירה קשקשנית׳ ? לפעמים יש במרכז הסוכך קבוצה של פרחים מנוונים, בצבע שחור עד כחול–אפור. תופעה זו ידועה גם במינים אחרים במשפחתו, וניתן לה הסבר כאילו נראית קבוצה זו כחרק בעיני חרקים מאביקים, והחרקים רואים כאילו יש כבר חרק אחר על הסוכך, על מנת למשוך חרקים נוספים.
הוסף לאוספים שלי
שינוי מועד פריחת החרצית
החרציות הן צמחים חד-שנתיים, הפורחים בדרך כלל בסתיו. עם זאת ניתן לכוון את פריחתם גם למועדים אחרים על ידי הארתם גם בשעות הלילה. כיום מגדלים חרציות בהיקף נרחב בחממות. ריבוין נעשה על ידי זרעים או ייחורים.
הוסף לאוספים שלי