חרצית עטורה
Chrysanthemum coronarium
שם מדעי: Chrysanthemum coronarium.
משפחה: מורכבים.
צורה: צמח חד שנתי.
צמח חד-שנתי גדול ונפוץ בשדות, בצידי דרכים ועוד. הצמח גדל בריכוזים גדולים והוא נפוץ בעיקר על אדמות עשירות בחנקן. גובהו 60 ס"מ, וכולו מדיף ריח אופייני חזק. הגבעולים חלולים. העלים קירחים, גזורים פעמיים לאונות דקות ומחודדות.
בראש כל ענף נישא פרח גדול. צבע הפרחים צהוב, עם נטייה קלה לכתום.
ה"פרח" אינו אלא קרקפת בקוטר 5 ס"מ, המורכבת מעשרות פרחים, החיצוניים לשוניים, הפנימיים צינוריים. עלי המעטפת העוטרים את הקרקפת קרומיים בשוליהם. פרחי ההיקף הלשוניים הם נקביים או עקרים, פרחי המרכז הצינוריים הם דו-מיניים. מהפרחים המופרים מתפתחים זרעונים, שאין להם ציצית-שערות להפצה כמו ברוב בני משפחתה, אלא נזר קרומי. פה ושם מתגוון המרבד הצהוב האחיד על-ידי קרקפת שצבע פרחיה שונה – לבן או אדמדם או מעברים בין צבעים אלה לצהוב. עלי החרצית מתכופפים בלילה ומזדקפים ביום.
צמח החרצית מכיל חומרים הנקראים פירטרינים (pyrethrins) שהינם רעילים לחרקים, וכך מגנים עליו מפני אכילה ע"י בעלי חיים. חומרים דומים משמשים בתרסיסים קוטלי חרקים שבשימוש האדם.
חרצית עטורה פורחת באביב, בחודשים מרץ עד מאי (לעיתים גם בפברואר). ניסן - אייר.
העלים משמשים לסלט, והפרחים הלשוניים – למרתח שמאמינים כי הוא מועיל להורדת חום, הפחתת כאבי הבטן והפסקת שלשולים.
תפוצה בארץ: בגולן ובגליל, חופי ים תיכון, העמקים, אזור הכרמל, הגלבוע, הרי שומרון ויהודה, מדבר שומרון ויהודה, בקעת ים המלח, השרון והשפלה, הנגב והרי אילת
איזורי גידול: הצמח נפוץ בעיקר על אדמות עשירות בחנקן. גדל בשדות, בצדי דרכים, במעזבות, ובמיוחד במדרונות של תלים ואתרי-עתיקות. המין גדל בכל חלקי הארץ הימתיכוניים, חודר מעט גם למדבר.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבוססות הצמח. לאחר ההתבוססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב על ידי זרעים מציון