פרג כרמלי
Papaver carmeli
שם מדעי: Papaver carmeli. משפחה: פרגיים. צורה: צמח חד שנתי.
פרג הכרמל הוא מין נדיר של פרג השייך לאזור צפון הארץ. לעומתו, שאר מיני הפרגים מעדיפים אקלים ממוזג וחמים. פרג הכרמל אנדמי לישראל. העלים ארוכים ומנוצים. הפרח גדול וגונו אדום עז, בצד האחורי של עלה הכותרת יש כתם לבן, שהוא צידו האחורי של הרקע הלבן של הכתם השחור שבצד הפנימי. הפרי הוא הלקט חרוטי קירח, בשולי הדיסקית יש אונות שאורכן גדול מרוחבן ואין הן נוגעות זו בזו. בפרי הבשל פונות האונות מעלה.
הגבעולים זיפיים, אין לפרח הפתוח עלי גביע (2 עלי הגביע שלו נשרו עם היפתחו), ויש לו תמיד רק 4 עלי כותרת. הפרח בעודו בניצן עטוף ב-2 עלי גביע ירוקים זיפיים. ארבעת עלי הכותרת מקומטים לפני פתיחת הפרח ומתיישרים בזמן הפריחה. צבעם אדום עם כתם שחור מוקף שוליים לבנים בבסיסם.
האבקנים רבים. העלי מורכב משחלה מעובה ובראשה צלקת דמויית לוחית עגולה מחולקת לאונות ראדיאליות. הפרח פתוח רק יום אחד. אין לפרח צוף, והוא מציע למאביקיו שפע של אבקה.
פרי הלקט יבש. בהבשלתו נפתחים סביב ראש הפרי נקבים ודרכם מתפזרים הזרעים. כל חלקי הצמח מכילים שרף צהבהב הנוטף אם חותכים או תולשים אותם.
הפרג הכרמתי פורח בחודשים מרץ עד יוני. ניסן עד סיוון.
הפרג הכרמלי משמש לנוי (פרחיו גדולים ומפוארים), להפקת זרעי פרג לקונדיטוריה, ולהפקת אופיום לרפואה וכסם משכר.
תפוצה בארץ: הגליל, הגלבוע, הכרמל והעמקים
איזורי גידול: ים תיכוני, גדל בקרקעות שאינן מלוחות, גדל בבתי-גידול טבעיים בלבד.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין, אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב על ידי זרעים מציון