חרדל השדה
Sinapis arvensis
שם מדעי: Sinapis arvensis.
משפחה: מצליבים.
צורה: צמח חד שנתי.
חרדל השדה הוא צמח חד שנתי, נפוץ, בעל פריחה צהובה. זרעי חרדל נובטים לאחר הגשמים הראשונים. העלים הראשונים גדולים דמויי כינור, שעירים ובעלי פטוטרת. מביניהם צץ עמוד תפרחת העולה לגובה של כ50 ס"מ עליו יושבים עלים קטנים יותר. הפרחים ערוכים בתפרחת דמוית אשכול.
גודלו של הפרח כ-12 מ"מ, עלי הגביע ירוקים ומספרם 4. בדור הפנימי מצויים 4 עלי כותרת מפורדים צהובים בסיסם צר המתרחב בהמשך. במרכז מצויים 6 אבקנים בעלי זירים חופשיים. 2 אבקנים מתוך השישה הם עקרים. השחלה עילית עמוד השחלה מסתיים בצלקת בולטת. פרח החרדל מכיל צוף רב והוא מושך אליו דבורים. על כן הוא נחשב כצמח צוף חשוב. הפרי תרמיל המכונה קציץ אורכו כ- 4 ס"מ והוא מורכב משני חלקים. החלק הקרוב לעמוד התפרחת נפתח בשתי קשוות. והוא מכיל מספר זרעים. החלק בקצה התרמיל הוא מקור דמוי חרוט בלתי נפתח המכיל 2-1 זרעים. עם הבשלת התרמיל הוא מתבקע לשניים ומפזר את הזרעים. לפעמים המקור לא נפתח והזרעים נשארים לכודים בתוכו (בגלל הימצאות חומרים מעכבי נביטה בתרמיל).
הפריחה בחודשים אפריל עד פברואר. אדר עד ניסן
חרדל השדה הינו צמח מאכל ויש לו גם שימושים רפואיים.
הזרעים של החרדל מכילים שמני חרדל וכן גם חלקי הצמח האחרים. הזרעים, תרמילים טריים וגם הגבעול והתפרחת הם אכילים ולהם טעם עדין של חרדל. לצמח חרדל השדה סגולות רפואיות. כתישת הזרעים ומיצוי שמן חרדל וערבובו בשמן זית מהווה תרופה נגד דלקות אוזניים. מריחת שמן הזרעים יעיל בטיפול גם נגד כאבי מפרקים וכאבי גב. שתיית משרה הנחלט מהזרעים יעיל כנגד אבנים בכליות ומחלות בכבד.
תפוצה בארץ: הגולן והגליל, החרמון, עמק הירדן העליון, העמקים, הגלבוע, הכרמל, הרי שומרון, מדבר שומרון, הרי יהודה, מדבר יהודה ובקעת ים המלח, עין גדי, השרון והשפלה, נגב צפוני, בקעת הירדן
איזורי גידול: חרדל השדה נפוץ ברוב אזורי החבל הים תיכוני בארץ. נפוץ מאד באדמות כבדות, בשולי דרכים ובמרחבים פתוחים. בית גידולו העיקרי של חרדל השדה הוא בבתות וכמו כן בקרקעות שאינן מלוחות.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב על ידי זרעים מציון