צפורנית מצרית
Silene aegyptiaca
למעבר לדף הצמח - צפורנית מצרית
שם מדעי: Silene aegyptiaca.
משפחה: צפורניים.
צורה: צמח חד שנתי.
שם ערבי: עויינה / חאלאוואן.
ציפורנית מצרית הוא צמח עשבוני חד-שנתי, היוצר מרבדי פריחה מדהימים בצבע ורוד. ניתן גם לראותו בפרטים בודדים. הצמח, מסועף וזקוף, כ- 20 ס"מ גובהו. הוא מקדים לנבוט, מקדים לפרוח ומקדים להבשיל זרעים, וכך מסתגל למקצב החיים במטעים הנחרשים באביב, אחרי שהציפורנית המצרית כבר סיימה לפזר את זרעיה.
פרחיה בצבע ורוד עז, הגביע שעיר. עלה-הכותרת מפורץ קלות בראשו. הצוף מסתתר בתחתית צינור הפרח ורק חרקים ארוכי חדק יכולים להגיע אליו. ואכן, הפרח מואבק בעיקר על-ידי זבוב-פרחים שעיר שחדקו ארוך וכן על-ידי דבורים כגון המדרונית. עלים נגדיים, תמימים, מוארכים לרוב ואין להם עלי-לוואי כמו לשאר המינים במשפחת הציפורניים.
קל להבדיל בינה לבין כל המינים הרבים האחרים של הציפורנית, גם כשהיא גדלה בבודדת, לפי שני סימנים: א. הגביע שלה אינו ירוק אלא אדום–סגול כהה אחיד, ולכן אין רואים היטב את 10 העורקים האופייניים הנמשכים לאורכו של הגביע ובולטים במינים אחרים. ב. כל עלה-כותרת מצמיח בבסיס הטרף שלו שתי בליטות משולשות ("שיניים") לצדדים, לעבר בליטות של עלה-הכותרת השכן.
הצמח מתחיל בנביטה בחודש נובמבר, צמיחתו מהירה והוא פורח כבר בינואר. פריחתו נמשכת עד אפריל. שבט - אייר.
תפוצה בארץ: החרמון, הגליל והגולן, הגלבוע, אזור הכרמל, העמקים, הרי יהודה ושומרון, מדבר יהודה ושומרון, השרון והשפלה, בקעת הירדן, בקעת ים המלח.
איזורי גידול: הצמח גדל באזורי בתה ושדות, מרבדים בולטים במיוחד נראים במטעי זיתים לפני החריש ובשדות נטושים זה-מקרוב. הצמח מקדים לנבוט ומקדים לפרוח ומקדים להבשיל זרעים, וכך מסתגל למקצב החיים במטעים הנחרשים באביב. ציפורנית מצרית שכיחה מאוד בחבל הימתיכוני, בעיקר בעמקים ובמישורים באזורי ההרים בצפון הארץ ובמרכזה – מהחרמון עד הרי יהודה, ואף בהר הנגב אפשר למצוא אותה.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב על ידי זרעים מציון