געדה מפושקת
Teucrium divaricatum
שם מדעי: Teucrium divaricatum.
משפחה: שפתניים.
צורה: שיח ובן-שיח (רב שנתי).
שם ערבי: גַ'עַדָה.
מראה: בן שיח נמוך שגובהו נע בין 15 ל-25 ס"מ. הפרחים נישאים ברובם על עוקצים. הגביע דמוי פעמון או דמוי צינור, בעל 10 עורקים ו-5 שיניים שוות ברובן והוא אינו גדל בזמן הבשלת הפרי. כותרת הפרח נשירה, צינור הכותרת קצר וחסר טבעת שערות מבפנים. השפה העליונה של הכותרת קצרה ושסועה והשפה התחתונה בעלת 5 אונות כאשר האמצעית קעורה וגדולה משאר האונות.
האבקנים אינם שווים באורכם ובולטים על פי רוב בהרבה מתוך עלי הכותרת. עמוד העלי בעל 2 זרועות שוות כמעט. העלים רכים, יושבים, דמויי לב ולרוב מעוגלים בבסיסם. אורך הכביע כ- 3 מ"מ.
בסוג 300 מינים, 11 מינים בארץ: רובם ימתיכוניים, בהם 2 חד-שנתיים, 5 עשבוניים רב-שנתיים, 4 בני-שיח.
תקופת הפריחה: געדה מפושקת פורחת באביב וקצת אל תוך הקיץ, מאפריל ועד יולי. אייר - תמוז.
שימוש ממולץ בגעדה הוא כתבלין וריח, צמח כיסוי, מסלעות, צמח עלווה, בנוסף הגעדה מומלצת מאוד כתבלין לתה שלו מיוחסות סגולות רפואיות רבות, כגון, הקלת מיחושי בטן, חום והצטננות.
חליטה לבריאות - תה געדה מפושקת מומלץ בעיקר להורדת חום, נגד מחלות גרון ונגד שיעול. טוב לחיטוי הפה והגרון ולצרידות קשה. תה זה ממתיקים בדבש.
חולטים 4-5 עלי געדה מפושקת יחד עם תה, וממתיקים בכפית דבש גדושה. מערבבים היטב, משהים 2 דקות ושותים. תה זה יעיל בעיקר למחלות גרון, צרידות ושיעול.
תפוצה בארץ: העמקים והגלבוע, גליל עליון, גליל תחתון וגליל מערבי, כרמל, רמות מנשה והשרון, מישור החוף וגוש דן, שומרון, הרי ירושלים והשפלה.
איזורי גידול: גדל בבתות ים-תיכוניות, בסלעים ובערוצים במדבר ובערבה, בעיקר ליד נחלים, ביצות, אזור הכרמל, השרון, הגליל העליון, בקעת החולה והחרמון.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון