געדה מצויה
Teucrium capitatum
שם מדעי: Teucrium capitatum.
משפחה: שפתניים.
צורה: שיח ובן-שיח.
המין געדה (בן שיח) מצויה הוא כנראה המין החשוב ביותר בסוג געדה. מגיע לרוב לגובה של עד 30 ס"מ. בעל ענפים סבוכים כאשר קצות הענפים דוקרניים וחשופים (בעונת הפריחה), קרקפות הפרחים נישאות על פני הענפים הקצרים (באורך של 3-8 ס"מ).
העלים דמויי יתד בבסיסם, מעוגלים, כשאר אורכם כ-1ס"מ לכל היותר, שפתם עגולה עם נטייה לאחור. אורך הגביע כ- 2.5 מ"מ. הפרחים חד-שפתניים לבנים, קטנים, ערוכים בתפרחות כדוריות צפופות בראשי גבעולים. כאשר אלו הגדלים במידבר מלבינים עם הזמן. הפרח מואבק על-ידי דבורים ונמלים.
תקופת הפריחה: געדה מצויה פורחת במשך כל הקיץ, מאפריל עד אוגוסט (לפעמים נמשך עד אוקטובר). אייר עד חשון.
געדה מצויה נחשבת לאחד מצמחי-הרפואה החשובים ביותר שקיימים. משתמשים במשקה שנחלט מעליה להגברת תיאבון, לטיפול בפצעים פתוחים, להרגעת תינוקות, וכן נגד כאבים, חום, צמרמורת, סוכרת, קצרת, תולעים בבטן, מחלות פנימיות בכליות ובאברי המין, פגעים במערכת העיכול, בעיות במערכת הנשימה, בחילה בהריון, חולשה בזמן וסת.
תפוצה בארץ: בגולן ובגליל, בעמקים, בגלבוע, הר הכרמל, הרי שומרון ויהודה, מדבר שומרון ויהודה, בקעת ים המלח, בשרון ובשפלה, בהרי הנגב ובעין גדי, הרי אילת, בקעת הירדן.
איזורי גידול: ואדיות, סלעיים במדבריות חמים. ניתן למצוא את הגעדה גם בדרום הנגב והערבה.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון