דונגית ארץ ישראלית
Cerinthe palaestina
למעבר לדף הצמח - דונגית ארץ ישראלית
שם מדעי: Cerinthe palaestina.
משפחה: זיפניים.
צורה: עשבוני רב שנתי.
דּוֹנַגִּית ארצישראלית הוא מין צמח עשבוני חד-שנתי או דו-שנתי, הצמח הוא אנדמי בארץ ישראל. צמח הדונגית גבוה ויכול להגיע עד גובה של מטר אחד. על עליו מופיעים כתמים בהירים ערוכים בשתי שורות (לעיתים אף יותר) משני עבריו של העורק הראשי של כל עלה. העלה עגול, בסיסו לופת את הגבעול, פני העלה קירחים והוא מצופה בשכבה שעוותית (דונגית) כחלחלה.
התפרחת צפופה, ערוכה בקצה גבעול, עטורה חפים סגולים. הפרחים משתלשלים מטה. כותרת הפרח צינורית רחבה, עליה מאוחים כמעט כליל, רק בקצה יש לה 5 שיניים, וגם הן לא בולטות, כי הן מופשלות לאחור. צבע הכותרת צהוב בהיר, והיא מנומרת בנקודות סגולות וכן סגולים הם עלי הגביע והחפים, שגונם העז מאפיל על צבעה הצנוע של הכותרת. הפרח גדול, אורכו 2 ס"מ, והוא שופע צוף, מואבק על-ידי דבורים גדולות ושאר חרקים שוחרי צוף המסוגלים להגיע לעומק הפרח.
תקופת הפריחה: דונגית ארצישראלית פורחת באביב, ממרץ ועד מאי. ניסן עד סיון.
משתמשים בצמח לשתילה בבמסלעות, ערוגות פורחות, או כפרח קטיף, עמיד לתנאי קרקע קשים.
צילום www.ColorfulNature.com
תפוצה בארץ: בגולן ובגליל, חופי ים תיכון, הכרמל, הרי יהודה ושומרון, מדבר יהודה ושומרון, השרון והשפלה ובקעת הירדן.
איזורי גידול: דונגית ארצישראלית נפוצה במקומות מעטים, אך לפעמים בהמוני פרטים במקום אחד. היא גדלה עדיין באזורים אחדים בארץ בהמוניה בכתמים צפופים ונרחבים, הצמח גדל באזורי בתה באדמות כבדות. ריכוזים גדולים של הדונגית אפשר לראות בהר חורשן, ההר העגול, בנחל השופט, ליד גשר בנות יעקב וליד מושב כנף בדרום רמת הגולן.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון