חלבלוב מגובשש
Euphorbia hierosolymitana
למעבר לדף הצמח - חלבלוב מגובשש
שם מדעי: Euphorbia hierosolymitana.
משפחה: חלבלוביים.
צורה: שיח ובן-שיח.
חלבלוב מגובשש הוא שיח נמוך ומסועף, כדורי וצפוף, נשיר-קיץ, קוטרו כ- 30–60 ס"מ. הוא שכיח ובולט מאוד בנוף הארצישראלי.
לחלבלוב מגובשש ענפים מעוצים והתפרחות ערוכות בסוככים בני 4–6 קרניים, בראש כל קרן 1–3 תפרחות. עלי המעטפת של הסוכך מצהיבים לקראת הפריחה ומקנים לצמח כולו זוהר צהוב זועק ומדהים. הפרי כדורי, עם 3 צלעות, פניו מגובששים בצורה בולטת ומכאן שמו העברי. אגב, שמו המדעי נקרא על שם העיר ירושלים.
התפרחת במיני החלבלובים מדמה פרח בודד עם עלי אחד ו-4 אבקנים, אך מבחינת מוצאה מסתבר שהיא תפרחת בת פרחים אחדים. בהיקפה יש 4–8 עלי מעטפת מאוחים, הערוכים במבנה של גביע או כוס, בדומה לעלי-כותרת של פרח רגיל. צבעם ירוק, והוא מצהיב במהלך הפריחה. בין עלי המעטפת ניצבות בלוטות-צוף גדולות ובולטות לעין, לעיתים קרובות נשלחות מהבלוטה הצידה בליטות בצורת קרניים. צורת הבלוטה והקרניים משמשת תכופות כסימן היכר להבחנה בין מיני החלבלוב. פנימה לעלי המעטפת ערוכים כמה פרחים זכריים, כל אחד מהם עם אבק בודד אחד (בדומה לאבקנים של פרח רגיל). במרכז בין הפרחים הזכריים יושב, בדומה לעֱלִי של פרח רגיל, פרח נקבי בודד, עם עֱלִי אחד ו-6 צלקות. הפרח הנקבי מבשיל לפני הפרח האבקני, מונע בכך האבקה עצמית. הצוף מזכיר משחה. המאביקים הם זבובים, יתושים וחיפושיות, הבאים למען הצוף והאבקה. הפרי מחולק ל-3 מגורות, בכל אחת מהן זרע בודד. הוא נפתח ב-3 קשוות. אברי פרי שמספרם 3 הם תופעה חריגה בין הצמחים הדו-פסיגיים, אך אופיינית למשפחת החלבלוביים. בראש הזרע יש לרוב תוספת שומנית (קארונקולה), החביבה על נמלים ומסייעת לחלבלוב להפיץ את זרעיו באמצעותן. בארץ ישנם כ - 40 מיני בר מהחלבלוב (רובם מקומיים, חלקם פולשים שהתאקלמו והתבססו), ועוד 12 מינים מיובאים נשתלים בגינות נוי כאשר תפוצתו העולמית משתרעת בארצות מזרח הים התיכון.
תקופת פריחה: אפריל עד פברואר. ניסן עד אדר.
תפוצה בארץ: הגולן והגליל, החרמון, עמק ירדן עליון, העמקים, הגלבוע, כרמל, הרי שומרון, מדבר שומרון, הרי יהודה, מדבר יהודה ובקעת ים המלח, עין גדי, השרון והשפלה, נגב צפוני.
איזורי גידול: חלבלוב מגובשש גדל במקומות רבים, בסוגי-קרקע מגוונים, ברחבי החבל הימתיכוני ובחבל הספר, מצפון הנגב עד לגליל וממישור החוף עד למדבר יהודה ולגולן. בין היתר מין זה מעטר את חלקו העליון של מדרון סלעי תלול או קיר-סלע לכל אורכו. הוא משגשג במיוחד בראשי מדרונות בזלתיים בגולן, אך גם בנוף גירני, גם בנוף דל-עצים בקרקע טרה-רוסה אדומה, קאוליניטית, דלת מים, שהתפתחה על גבי מסלע קרסטי של גיר בר-כוכבא מגיל איאוקן תיכון במזרחו של הגליל העליון, שם הוגדרה חברת-צומח של אלה אטלנטית וחלבלוב מגובשש.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
חלבלוב מגובשש משנה את הופעתו וצבעיו מעונה לעונה: מלבלב ומוריק בחורף, מצהיב כולו לקראת הפריחה באביב, מאדים לקראת השלכת בקיץ, ומאפיר ללא עלוה בסתיו.
הוא מצטיין בתפרחת מיוחדת במינה ומגובשת באופיה. הסוג חלבלוב כולל כ-2000 מינים בעולם, והוא מתחרה על התואר "הסוג הגדול ביותר בעולם" (גדול מבחינת מספר המינים הכלולים בו).
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון