הצילום מאת: זרעים מציון
עוזרר קוצני - Crataegus aronia
עוזרר קוצני, בעל פירות עגלגלים צהבהבים, המקשטים את השיח או העץ, תלוי בצורת הגיזום.
נסו גם אתם, וקשטו את הגינה עם העוזרר שהוא צמח בר בישראל.
הוסף לאוספים שלי
שם מדעי: Crataegus aronia. משפחה: ורדיים. צורה: שיח ובן-שיח.
למעבר לדף הצמח - עוזרר קוצני
עוזרר קוצני הוא עץ קטן או שיח ממשפחת הורדניים (ורד, תפוח, אגס, שקד), נשיר סבוך וקוצני, יפה פריחה, בעל פירות צהובים קטנים חמצמצים/מתוקים וטעימים בעל גוון צהוב.
לעץ העוזרר גזע מחוספס, קליפתו מאריכה ימים, והיא מקנה אחיזה נוחה לחזזיות. נופו של העוזרר סבוך וקוצני, והוא משמש מסתור ומחסה מבוקש לקינון ציפורי שיר קטנות. העלה של העוזרר נישא על פטוטרת קצרה. עלי-הלואי נשירים. הטרף יתדי, מחודד בבסיסו, שסוע בראשו ל-3 עד 5 אונות מעוגלות בעוד קצות הענפים קוצניים.
העלים והענפים הצעירים שעירים, והם מקריחים בהתבגרם. הפרחים צבורים בקבוצות צפופות קמורות ויפות של 10 פרחים. לפרח גביע של 5 אונות, כותרת קטנה (קוטרה 10–15 מ"מ), 5 עלי כותרת לבנים מפורדים, 5–25 אבקנים, 2–3 עמודי-עלי. השחלה תחתית, שקועה. פירות העץ מופצים ע"י ציפורים וכן נאכלים על ידי האדם.
עוזרר קוצני פורח בחודשים מרץ עד אפריל. אדר - ניסן.
זרעים מציון
כל חלקי הצמח משמשים ברפואה העממית כתרופה לריפוי שלשול, שטפי דם פנימיים, דלקות גרון, סחרחורות, עוויתות, לחץ דם גבוה, הסתיידות עורקים, חרדה ועצבנות. הוא נחשב כצמח המרפא הטוב ביותר למחלות לב. הוא מחזק את הלב ומשפר את פעולת שריריו.
תפוצה בארץ
בחרמון, בגולן ובגליל, העמקים, הגלבוע והכרמל, הרי שומרון ויהודה, מדבר שמורון ויהודה, השרון והשפלה, בקעת ים המלח, עין גדי, הרי הנגב.
איזורי גידול
גדל בקרקעות שאינן מלוחות, ים-תיכוני, בתות הספר, באזורים רבים במרכז ובצפון הארץ.גדל בקרקעות שאינן מלוחות, ים-תיכוני, בתות הספר, באזורים רבים במרכז ובצפון הארץ.
By Gideon Pisanty (Gidip) (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (http
הוראות זריעה
את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבוססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
הפרי מכיל הרבה ויטמין C, משמש גם לרקיחת ריבה והוא נלקט ונמכר בשוקי המזרח התיכון. כמו כן לפרי משוייך סגולות רפאויות כמו הורדת לחץ הדם.
אופן שימושו: אכילת פירות טריים, או מעובדים לריבה, יעילה מאוד לריפוי שלשול, דלקות גרון, שטפי דם פנימיים וסחרחורות.
תה פרחים: חולטים חופן פרחים, טריים או יבשים, בליטר מים חמים, משהים את הפרחים במים דקות-מספר, מסננים ושותים חצי כוס ביום. תה זה יעיל מאוד נגד מחלות לב, הסתיידות העורקים, ולשיפור פעולת שרירי הלב. יש להתמיד בטיפול לפחות חודש ימים.
כתבו - זרעים מציון