חווה ואדם, גינון קהילתי
את חווה ואדם ייסדו – אנשי חינוך, פעילי סביבה, אדריכלים, מדענים ופעילים חברתיים –אשר הקימו את המקום כפלטפורמה המאפשרת צמיחה אישית והתבוננות בקשר העמוק בין האדם וסביבתו הטבעית.
מאחורי החממה ובית הרשת של החווה צומחים גידוליהם של משפחות ויחידים מאיזור מודיעין המשתתפים בפרוייקט הגינון הקהילתי. במרחב הקהילתי שלל חלקות ירוקות ופרחוניות עם מגוון גידולים ושיטות חקלאיות יצירתיות.
חברי הגינון מלווים את החווה שנים רבות והפכו לחלק בלתי נפרד ממנה, מעין קהילה בתוך קהילה. לעיתים קרובות רואים אותם – סוחבים מריצה, עודרים, שותלים, גוזמים, מזיעים וגם נחים בפינת הישיבה.
איך הכל התחיל ?
איך הכל התחיל- איציק גזיאל, מנהל ומייסד "חווה ואדם"
"מבחינתי ההשראה הגדולה ביותר בחווה היא הגבעה. בתכנון הסתכלתי המון על הגבעה, יושב, ומתכנן ומדמיין. איך אנחנו מחוברים כמקום, איך החווה היא רב-גונית ואיך היא פוגשת את הרב-גוניות מסביב. איך להתחבר לפרמקלצ'ר, איך להתחבר לעיר. גינון קהילתי היה הדבר הנכון מתוך ההבנה שיש לאנשים בעיר את הצורך להגיע למקום אחר, לא מחוץ לדלת הבית שלהם, להתנתק לרגע מהחיים שלהם. הם נפגשים בין עצמם, יוצרים קהילה משלהם, מתאפשר מקום התכנסות וחברותא. כמו הרבה דברים בחווה זה התחיל מתוך התבוננות בגבעות. עוד דבר שמאפיין את התכנון של החווה – תכנון אורגני, יש סקיצה מאוד רחבה של הרעיון, גם הקהילה התהוותה בצורה אורגנית, על ידי אנשים שהגיעו לפה, גם כתבנו בעיתון המקומי, גם דרך האינטרנט ואנשים פשוט התחילו להגיע, ולאט לאט הקהילה התגבשה."
מהו הרעיון בהקמת הגינה
האזור המרגש הזה בחווה נועד לאפשר לחברי הגינון לאמץ ערכי קיימות ולשלב גידול מזון אורגני עם עשייה ירוקה וקהילתית בחייהם – לגדל ולגדול, להצמיח ולצמוח, מחוץ למרחב העירוני. הגינון מאפשר זמן איכות משפחתי להורים וילדים ותוצרת בריאה ואורגנית לשולחן האוכל המשפחתי. הגינות משמשות מקום מפגש אישי עם הסביבה הטבעית וכן מקום מפגש חברתי ההופך זרים בגילאים שונים לחברים בחדוות עבודת אדמה משותפת.
תאור הפעילות השוטפת בחווה
גינון למשפחות
אנשי הגינון הקהילתי קבוצה רב גוונית, מיחידים עד משפחות. כל משפחה מקבלת חלקה (30 מ"ר), השקייה (ממוחשבת), קומפוסט, הדרכה, זרעים, שתילים ושימוש במשתלה ובכלי עבודה (גישה למחסן המשתלה ולמחסן החקלאות), בעלות של 150₪ בחודש.
החווה תמיד פתוחה לגננים הקהילתיים, בכל שעות היום בכל ימות השבוע. מאחר שהחלקות שונות ומחולקות בין משפחות ואנשים שונים, גם שיטות הגידול ובחירת הגידולים עצמם הן שונות. בין החלקות ישנה פינת ישיבה מרכזית, מוצלת ויפהפיה. מכיוון שהגינה ממוקמת בחווה האקולוגית שבה יש תמיד תנועה וחיים, באזור הגינון חולפים חיות, אנשים וקבוצות מקומיים ואורחים, אך לא בתוך החלקות עצמן.
מה מספרים השותפים
אנטון לבאנוב, אב לשלושה, מגיע לחווה עם הילדים באופן קבוע, יחד הם חלק בלתי נפרד מהקהילה, מגיעים ליהנות מהמרחב הירוק הפתוח, מציוצי הציפורים, מקרקורי הצפרדעים, מרשרוש העלים, מהאפשרות לטפס ולקפץ וגם לעבוד בגינה. גם לילדים יש חלקים בחלקה שהם אחראיים עליהם, שם הם מתנסים, חווים, לומדים דרך מגע ועבודה עם האדמה והצמחים.
"עברתי פה לפני תשע שנים, לפני שהיו לי ילדים, ואחד החבר'ה שעבדו פה נתן לי תירס. טרי טרי. התפלאתי. אני רגיל לבשל אותו. טעמתי טעם אחר לגמרי. הזכיר לי אפונה טרייה מהגינה של סבתא. מאוד מאוד התחברתי. היה לי כיף להיות פה. באתי שוב ושוב. עד שבשבועות באתי לפה לפסטיבל ושמעתי שיש פה גינון קהילתי שתמיד חיפשתי, שאפשר לקבל פה חלקה קטנה, אז החלטתי לראות מה אפשר לעשות בה, לבדוק חודש-חודשיים. עבדתי קשה ונהניתי מהתהליך. לא היו לי שום ציפיות לגדל פה כמויות. בעיקר רציתי לגעת באדמה. רציתי להריח ריחות של אדמה. רציתי לראות מה יוצא מזה, להיות חלק מתהליך של בריאה, להיות חוליה בשרשרת חשובה. לאט לאט גיליתי כל מיני מעגלים. מעגלי חיים, זרעים. להנביט, לייבש ולהנביט מחדש, לראות צמיחה. התחלתי להפסיק לזרוק אוכל, להשתמש בקומפוסטר, להשיב לאדמה מה שלוקחים ממנה. שמונה שנים אני נהנה להיות בתהליך פה. לאט לאט לומדים. עשיתי פה קורס ביו-פלחה עם חיים פלדמן. פשוט ללמוד דרך עבודת כפיים."
החווה מזמינה את משפחות העיר והסביבה, להצטרף אל הגינון הקהילתי שלנו, ולאפשר להם לגדל מזון בריא ואורגני באופן עצמאי.
כיצד מגיעים?
החווה ממוקמת בתוך עמק יפיפה כשמסביבה גבעות, בצמוד לאזור התעסוקה של מודיעין לכן אין לנו כתובת רחוב או מספר בניין אך אם תקלידו ב WAZE או ב GPS "חווה ואדם - מודיעין" תגיעו עד אלינו בקלות.
הוראות הכוונה למגיעים מכביש 443
• פונים ברמזור לכיוון אזור התעסוקה (בית העלמין) - לבאים מת"א - ימינה, לבאים מירושליים - שמאלה.
• יש להמשיך ישר על הכביש, בכיכר הראשונה להמשיך ישר, ובכיכר השנייה לפנות ימינה.
• לאחר כקילומטר לערך, יש לפנות ימינה בצומת T.
• כ - 50 מטר לאחר הפנייה ימינה, פונים שמאלה לחווה.
• הפנייה מסומנת בשלט גדול המורה לכיוון "חווה ואדם".
• נוסעים כק"מ אחד – עד מגרש החנייה של החווה משמאל לכביש.
להכוונה נוספת ניתן לפנות אל החווה
בטלפון: 08-6225782
או במייל: office@havaveadam.org