הצללה למחצה
כל צמח זקוק לעוצמות אור שונות בהתאם למוצאו ולתנאים השוררים באזור גידולו בטבע. יש צמחים הזקוקים להתפתחותם לשמש מלאה, אחרים - כאלה הגדלים בטבע מתחת לעצים, או המוסתרים במפנים צפוניים - מסתפקים בעוצמות אור נמוכות יותר. ישנם צמחים המתפתחים בשמש מלאה, אולם יכולים להסתפק גם בקרינה חלקית.
את הקרינה החלקית נהוג בדרך כלל לכנות ״חצי צל״ מונח זה יכול, למעשה, להתייחס ששני מצבים שונים:
- הצמח זוכה לשעות אחדות של שמש ביום (למשל, לשמש בוקר או לשלמ אחר הצהריים), ולצל במשך שאר השעות.
- הצמח זוכה במשך כל שעות היום לצל חלקי (כמו במקרה שהוא גדל מתחת לעץ שנופו דליל או לרשת צל).
המושג ״הצללה למחצה״, אינו חד משמעי, אם כן, ואינו מדוייק. רצוי יותר להגדיר את האור הנחוץ להתפתחות הצמח על פי מדדים קבועים: עוצמת ההארה, משך ההארה ו/או איכות ההארה.
עצמת האור נמדדת ביחידות שונות:
יחידות הספק (ואט לס״מ מרובע) או יחידות אנרגיה (לדוגמא: קלוריות לדקה לס״מ מרובע).
בגננות הנוי נהוג להשתמש ביחידות של ״לוקס״ או ״נר רגל״ (למרות שיחידות אלה מבוססות על רגישות עינו של אדם, ולא על רגישות הצמח), משום שקיימים מכשירים זולים ונוחים (כגון ״לוקסמטר״) למדידת אור על פיהן. על ידי השימוש במדד זה ניתן להגדיר את ה״הצללה למחצה״ הגדרה כמותית: עוצמת האור הנמדדת בשמש בצהרי יום קיץ היא כ-100,000 לוקס, ומכאן ש״ההצללה למחצה״ פירושה קרינהבעוצמה של כ-30,000-50,000 לוקס.
משך ההארה הינו מדד כמותי.
משך ההיחשפות לאור השמש ביום קיץ הוא כ-14 שעות. מכאן, שצמח הנחשף לשמש במחצית הזמן הזה נתון בהצללה למחצה. למעשה נהוג לתאר תנאים של חשיפה לשמש במשך שעות אחדות ביום כ״הצללה למחצה״ גם אם מספרן אינו 7 במדוייק - ומשום כך נכון יותר להשתמש במצבים אלו במושג ״ הצללה חלקית״. רצוי אף לדייק ולפרט האם נחשף לאור השמש בשעות הבוקר או שעות אחר הצהרים ( שאז הקרינה רבה יותר).
איכות האור היא המדד הקשה ביותר למדידה על ידי הגנן
הפיגמנטים בצמחים קולטים קרינה באורכי גל ספציפיים לפעילותם (בין 320 ל-800 ננומטר). צמח הנמצא בצילו של עץ עשוי לקבל אור שאיכותו שונה מאיכות האור שמעל חופת העץ. כלומר, יתכן שעלי העץ המצל יקלטו כמות רבה של קרינה באורכי גל ספציפיים, ולצמחים שמתחתם תיוותר קרינה באורכי גל שאינם מתאימים להתפתחותם.
כמות האור שצמח נזקק לה הינה למעשה שילוב של המדדים שפורטו - למשל, מכפלה של עוצמת האור במשך ההארה. במילים אחרות, יש לברר מהו מספר שעות ההארה במקום מסוים ולמדוד את עוצמת ההארה.
לדוגמא: במקום הזוכה להארה שמשכה למעלה מ-6 שעות שעוצמתה נמדדת בקרוב ל-100,000 לוקס ניתן לגדל צמחים הזקוקים להתפתחותם לעוצמות אור גבוהות, כגון ורדים.
לעומתם, צמחים הזקוקים לצל (כלומר להארה בטווח שבין 500 ל-30,000 לוקס) עלולים להצרב בתנאי חשיפה לשמש, הם יכולים לשמש כצמחי בית ( אם הארה הדרושה להם היא בתחום הגבוה יותר של טווח זה).
כדי להצליח בגידול צמחים, יש לברר מהם תנאי האור הנדרשים להם - ולגדלם בתנאים המתאימים.
כתבה, אביגיל הלר
אגרונומית, מדריכה מקצועית ראשית לגננות נוי במחלקה להנדסת הצומח, גננות ונוף, שה״מ, משרד החקלאות.