דרך כפרית מחברת בין רמת ישי לכפר יהושע, ובלב השדות נטוע עץ כליל רב-שנים, חיוני, ושופע פריחה ורודה. עוצמתו של העץ המחובר למרחבים ולטבע שסביבו, מרגשת ויוצרת תמונה של שלווה, והנה שדרת ברושים, הגעתי לכפר יהושע. מבט נוסף אל מעבר לברושים ושוב הצבע הורוד מושך את העין, אך הפעם אלו הם אפון קיפח ודרדר גדול- פרחים. גן שופע צבעים וריחות - גן של צמחי בר נדירים ומרהיבים.
סיפורו של גן
גן איריס הוקם לפני קצת למעלה מארבע שנים. אילן, בעליו, שהיה שנים מורה לגיאוגרפיה ומדעים, החליט עם צאתו לגמלאות להקים גן צמחי בר לזכרה של איריס, בתו. בחורשה מול הבית, שהכילה בעיקר עצי בר, הוקמו מסלעות, נסללו שבילים, ובתאום עם רשות הטבע והגנים הובאו למקום קרקעות וסלעים ונאספו צמחים. כמי שבקיא היטב בעולם הצומח, ידע אילן כי יש לעשות את המיטב על מנת להעניק להם את אותם תנאים שמאפיינים את בית גידולם הטבעי. בכל גידול של צמח תרבות בגן הנוי חשובה מאד ההתאמה של הצמחים לתנאי הסביבה, דוגמת תנאי אור או עוצמת הרוח. אך בגידול צמחי בר, מסתבר, ישנה חשיבות רבה בעיקר לתנאי הקרקע, לטיובה ולתכולת הרטיבות בה. בגן הוקמו מסלעות גבוהות המאפשרות ניקוז יעיל וטוב, וכל מסלעה אופיינה בקרקע משלה: החל מקרקע חולית (קלה) ועד אדמת סחף (כבדה). בהמשך לכך הן נתחמו בהתאמה בסלעים הקשורים לקרקעות אלו, כמו, למשל, בזלת, גיר, דולומיט וכדומה. בחלק מן המקרים הפך התיחום למסלעות בפני עצמן, אך שוב, תוך התחשבות בצרכים של הצמחים- הסלע הנכון לצמח הנכון. מבנה המסלעות נעשה במעוגל, וכך גם השבילים שהוקמו מאבני חצץ ואבני גיר שטוחות תוחמות.
בלב הגן הוקמה בריכת נוי בה מצויים צמחי נימפיאה תכולה, נימפיאה לבנה ונופר צהוב כמו גם דגי זהב, גמבוזיות ונאוית מצויה. מסביב לגן הותקנה גדר המיועדת בעיקר נגד כלבים העוברים לעיתים בשטחו, ועלולים לרמוס את הצמחים. אנשי היישוב, לעומת זאת, וכך גם ילדי בית הספר והגן וכן אורחים מזדמנים, מוזמנים בשמחה לבקר בגן הפורח, שהפך לפינת חמד כה נאה עד שמזכירות היישוב פנתה לאילן ובקשה ממנו להרחיב את שטחו לאזור קרוב שכרגע אינו מטופל.
בחירת הצמחים לגן נעשית בהתאם לשני קריטריונים: יפי הצמח ו/או מידת נדירותו. אילן, שעוד מתקופת עבודתו כמורה מצוי בתאום עם רשות הטבע והגנים במטרה לשמר את צמחי הבר, שומר בגנו 86 מיני צמחים המצויים בסכנה של הכחדה חמורה (ביניהם חומעת האווירון וקדד הקרקפות).בתוך כך, הגן, שמטרתו הראשונית הייתה הנאה ויופי, משמש גם כגן מקלט, ובמידה וצמחים אלו יכחדו מן הטבע ניתן יהיה להשיבם למקומם. כך, למשל, ניתן למצוא בו גם מצויה פעמונית הדורה – מין שנכחד בטבע, נשמר והוצל על ידי הגנים הבוטנים הר הצופים וגבעת-רם שבירושלים, וכעת מופץ בכמה שיותר גנים משמרים. עיקר יופיו של הגן בא לידי ביטוי בעונות החורף והאביב, אך גם בקיץ מופיעות בו הפתעות מעניינות, כגון צמחי המים הפורחים בעונה זו, או מיני צלף, חבלבל השיח ושרכים ירוקי-עד. אילן מנהל רישום מפורט על מקור הצמחים, אופן ריבויים והטיפולים המוענקים להם, כך שבמקביל לטיפוחם הוא מקיים גם תהליך לימודי לגבי דרכי הגידול של צמחים בלתי מוכרים.
אגרו-טכניקה
כאמור, הדבר המשמעותי ביותר הוא לשתול את הצמחים בקרקע או בסלע המתאימים להם, וכך, לדוגמה, שושנתית הלבנון וצורית גבוהה נטמנו בחגווי סלע, ואילו תורמוס ארץ-ישראלי נשתל באדמה חולית. לחלק מן הצמח מוסף קומפוסט או רקבובית עלים, והגיזום מבוצע בהתאם לצרכים. כמו בכל גן, גם בגן המורכב מצמחי בר קיימות התמודדות עם "השתלטות" של צמחים שמותאמים יותר, או כאלה שמתרבים ביתר קלות, דוגמת חרצית עטורה, כמו גם התמודדות עם צמחים בלתי רצויים וביצוע עישוב ידני. בנוסף, צריך לקחת בחשבון את כמות העבודה שאפשר להשקיע, דוגמת בפרחי עונה שדורשים יותר, ויש להתחשב בצרכי כל צמח בהתייחסות לשכניו.
נושא נוסף בעל חשיבות בגידול צמחי בר (ובגידול צמחים בכלל) הוא התייחסות לצרכי ההשקיה של הצמח. מרבית הצמחים אינם זקוקים לתוספת השקיה וזו ניתנת בעיקר לצמחים של בתי גידול לחים, כגון מיני שרכים (אברנית הנשר, למשל, או גפית הביצה) ובהתאם לצרכי הצמח. מתחת לעצים נשתלים צמחים הזקוקים לצל כגון עצבונית החורש, ולא נעשית כל הדברת מזיקים באופן כימי. בחלק מן המקרים אילן מסיר את המזיקים במו ידיו, ומסלק אותם מן הגן.
שמחת היצירה
אילן מבלה את מרבית ימיו בגן בתכנון מסלעות חדשות, בשתילת צמחים ובטיפוחם. בקיץ, עת הצמחים מצויים במנוחה, מבוצעות עבודות פיתוח חדשות, בניית שבילים, ומעל תעלה המנקזת מים מכביש סמוך נבנה גשרון מעץ וכך גם היא שולבה בגן. הגן מלווה את אילן בכל מעשיו. למשל, כאשר הוא נוסע לבקר את אחותו בערב פסח הוא חוזר עם 2 דליים של אדמת האזור בו היא מתגוררת, ובעת שהוא מטייל בטבע הוא אוסף זרעים חדשים להנבטה בגן. במקביל הוא נוהג להחליף צמחים וזרעים עם חובבים נלהבים כמוהו, ומוסר צמחים שהצליח להרבות לצרכי שימור של צמחי בר ולחובבים נוספים. הגן מסב לו אושר רב הוא מספר. השהייה בטבע, האתגר בגידול צמחים שאינם מוכרים, וההנאה מיופיים, משמחים, לדבריו, יותר מכל דבר.
כשנפרדתי מאילן ומגנו ויצאתי לדרכי, עברתי שוב על יד עץ הכליל הפורח וחשבתי לעצמי, כי כמו העץ הנטוע במרחבי השדות, ומוסיף להם עוצמה, כך גם אילן נטוע בין צמחי הבר, חיוני, פורח וגורם התרגשות והנאה לכל מי שמבקר במקום.
שמות בוטנים של צמחים המופיעים במאמר
אברנית הנשר Pteridium aquilinum
אפון קיפח Pisum elatius
גפית הביצה Thelypteris palustris
דרדר גדול- פרחים Centaurea crocodylium
חבלבל השיח Convolvulus dorycnium
חומעת האווירון Rumex aeroplaniformis
חרצית עטורה Gleibionis (Chrysanthemum) coronarium
נופר צהוב Nuphar lutea
נימפאה תכולה Nymphaea nouchali var. caerulea
נימפאה לבנה Nympahaea alba
עצבונית החורש Ruscus aculeatus
פעמונית הדורה Campanula peregrina
צורית גבוהה Sedum sediforme
צלף, מינים שונים Capparis spp
קדד הקרקפות Astragalus oocephalus
שושנתית הלבנון Rosularia libanotica
תורמוס ארץ-ישראלי Lupinus palaestinus
כתבה , אביגיל הלר
ראש תחום הנדסת הצומח וגנים בוטניים, שרות ההדרכה והמקצוע, משרד החקלאות ופתוח הכפר