הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים
הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים הוא אולי הגדול והידוע מבין הגנים הבוטניים בישראל.
הגן הגדול ששטחו 120 דונם מכיל יותר מ–6,000 מיני צמחים. בגן מוצג אוסף הצמחים החיים הגדול בארץ המשמש גם כמאגר גנים לצורך מניעת הכחדה ושימור תכונותיהם המקוריות של צמחים חשובים.
הצמחים מסודרים בשש חלקות גאוגרפיות המדמות את נופי הצומח באזורים שונים בעולם – אירופה, אפריקה הדרומית, אגן הים התיכון, אוסטרליה, אמריקה הצפונית ומרכז-קדמת אסיה.
בנוסף קיימות בגן חלקות ייעודיות – כגון החממה הטרופית, חלקת צמחי התבלין והבושם, בית הפרפרים בקיץ ותצוגת צמחי מים באגם. בנוסף, משמש הגן כחלקת איקלום לצמחים אשר המתאימים מביניהם מופצים בארץ כצמחי גינון, חקלאות וייעור.
הגן הבוטני בגבעת רם הינו למעשה -
- מוזיאון חי לצמחים מכל העולם, בו יכול המטייל ללמוד על צמחיית העולם והתאמת הצמחים לתנאי הסביבה בארץ המוצא ובישראל.
- מקום מקלט לצמחים בסכנת הכחדה בארץ. כחלק מכך נשמרו ואף הושבו לטבע מספר צמחים.
- מקום איקלום לצמחים מאזורים שונים בעולם, בחינת התאמתם לאקלים הישראלי ולגינון פרטי וציבורי.
לכל אורך השנה נערכות בגן פעילויות חינוך והעשרה וכן מגוון של אירועי תרבות, אמנות ומוזיקה.
בגן קיים בית ספר העוסק בלימוד נושאי גינון ובוטניקה ומתקיימים בו קורסים מגוונים לקהל הרחב, גננים, סטודנטים ואנשי מקצוע.
היסטוריה
ראשיתו של הגן בשנת 1954 עת החלו בהקמת קריה חדשה עבור האוניברסיטה העברית בגבעת רם, זאת לאחר שאחר חלוקת העיר בשנת 1948 נותק הקשר עם קריית האוניברסיטה בהר הצופים יחד עם הגן הבוטני שבה.
את הגן החדש תכנן אדריכל הנוף האמריקאי לורנס הלפרין בשיתוף עם מתכנני הגנים ש.אורן, י.סגל וד.זיידנברג. על הליווי המקצועי ניצחו מורי המחלקה לבוטניקה דאז: פרופ' מ.זהרי, פרופ' מ.אבן-ארי ופרופ' א.פאהן.
הגן תוכנן על פי שיקולים נופיים ובהתאם למשפחות הבוטניות. בשנת 1962 בעקבות צרכי הפיתוח של האוניברסיטה, הוחלט על העתקת הגן למקומו הנוכחי.
הגן נקלע לקשיים כלכליים עד לשנת 1975 בה הוקמה אגודת ידידי הגנים הבוטניים והוחלט על הפיכת הגן למיזם משותף לאוניברסיטה ולקרן קיימת לישראל על תכנון הגן הופקד אדריכל הנוף שלמה אהרונסון.
בשנת 1985 נפתח הגן לציבור. סמיכותו של הגן לאוניברסיטה מאפשרת לגן הבוטני קיום קשרי מחקר והוראה עם חוקרים ומורים ממחלקות האוניברסיטה העברית ומיקומו - באזור קריית הלאום, ליד כנסת ישראל ועל ציר "שדרת המוזיאונים" משקף את המקום שהוא מבקש להקנות לתרבות הצמח בתרבות הישראלית.
בשטח הגן פועלות מסעדה ומשתלה לממכר צמחים.
תמונות נוספות שצילם רועי קן-תור
מידע שימושי –
הגן פתוח כל השבוע (כולל שבת) (נא לעבור לאתר האינטרנט של הגן, לבדיקת עידכונים).
הגעה: נוסעים בשדרות בגין ויוצאים במחלף גבעת מרדכי. פונים שמאלה לרחוב בצלאל בזק, ימינה ברחוב שניאור וימינה ברחוב הרב הרצוג.
לפרטים נוספים אודות הגן הבוטני
חפשו במפת ישראל את רשימת הגנים הבוטניים
לאתר הצלם רועי קן-תור, שמורת העין