כיצד נטפל בבצלי הצבעונים, והאם ניתן להנות מהם גם בשנה הבאה?
אתמול מישהו שאל מה עושים עם בצלי הצבעונים שמחוברים לזר הפרחים שנקנה ואני השבתי - זורקים .
מזה מספר שנים אני מנסה לשמר את בצלי הצבעונים על מנת שיפרחו בשנים הבאות . רבות כתבתי על כך אבל הנה אני חוזר ומספר את כל הסיפור.
בצל הצבעוני מתכלה עם פריחת הצבעוני . במקום הבצל שמתכלה צומחים 3-5 בצלי בנות . תפקיד העלוה לאחר הפריחה למלא את בצלי הבנות ולתת להם לגדול .
עד לשנה האחרונה ההצלחה בשימור הבצלים והבאתם לפריחה מחודשת הייתה מאוד קטנה ולמעשה כל שנה כמעט ולא היו בצלים שהתפתחו לפריחה.
מה קורה בהולנד
התמונה העליונה צולמה בגני קוקנהוף בהולנד, חשוב לזכור שבהולנד, הצבעונים נפוצים, אנחנו בישראל, נסתפק בפחות, אך יחד עם זאת נוכל להנות מצבעונים בחורף, גם כאן.
בשנה שעברה ביקרתי בהולנד ובמסגרת הביקור נפגשתי עם מגדל טוליפים ותחקרתי אותו כיצד הם פועלים שם בגידול הבצלים.
בהולנד פריחת הבצלים מתרחשת בין סוף פברואר לזנים המקדימים ועד אמצע מאי לזנים המאוחרים. בניגוד אלינו מחזיקה הפריחה של הצבעוני בהולנד כחודש ימים (מזג האוויר שם מיטיב עם הפריחה). לקראת סיום הפריחה מסירים המגדלים את ראשי הפריחה מהצמחים. הסיבה להסרת ראשי הפריחה היא על מנת למנוע מעלי הכותרת ליפול בינות לצמחים. עלי הכותרת עלולים לגרום לריקבונות בבסיס הצמח.
במהלך חודש יוני מוציאים את הבצלים מהאדמה אחרי שהעלוה קמלה. שוטפים אותם משאריות האדמה מחטאים אותם עם חומרים כנגד פטריות וממיינים אותם. הבצלים הגדולים הולכים לשיווק והקטנים הולכים להטמנה חוזרת בשנה הבאה.
את הבצלים מאכסנים במחסנים מאוררים בתוך ארגזים מאווררים בטמפ של 24 מעלות . הם הגיעו למסקנה שבטמפרטורה זו הבצלים נשמרים בצורה המיטבית. בטמפרטורה נמוכה יותר הבצלים לא יתיבשו כראוי וטמפרטורה גבוהה יותר פוגמת בטיב הפריחה .
הבצלים מאוחסנים כך עד להטמנה במהלך חודש אוקטובר .
כיצד נטפל בבצל הצבעוני בישראל
מה נעשה בחורף שנת 2015- 2014?
עם המידע הזה חזרתי ארצה וניסיתי להבין איך אני מנסה לישם את הדרך שלהם. אצלנו התקופה שבה העלוה ירוקה לאחר הפריחה הינה קצרה ובצלי הבנות לא בדיוק מצליחים להתמלא כראוי.
אם סיום הפריחה העברתי את עציצי הצבעונים למקום מוצל והמשכתי להשקות עד לקמילת העלוה .
במהלך חודש יוני פרקתי את העציצים, מיינתי את הבצלים, שטפתי אותם משאריות האדמה וחיטאתי אותם עם חומר כנגד פטריות ואיחסנתי אותם בממ"ד שהוא החדר הקר ביותר בבית גם כאשר המזגן אינו פועל.
על הבצלים הפעלתי מאורר במשך 24 שעות 7 ימים בשבוע.
בתחילת אוקטובר הוכנסו הבצלים לקרור במגירת הירקות וב - 22 לנובמבר ניטמנו הבצלים בדליי שתילה .
הבצלים חולקו ל -3 קבוצות: גדולים (מועמדים לפריחה), בינוניים וקטנים.
יש לציין שבמחלקה של הגדולים גודל הבצלים היה קטן מאלו שרוכשים מיודפת .
בתמונה שלפניכם בצלי הצבעונים הגדולים כפי שצולמו היום חדי העין יבחינו בניצני פריחה . מכיוון שהבצלים לא היו גדולים מספיק אני מניח שהפריחה לא תהיה גדולה ויפה כמו בבצלים שרוכשים.
בצלי הצבעונים הגדולים הבצלים הקטנים
הבצלים הבינוניים ניצני פריחה
ואלו הבצלים החדשים שנרכשו השנה ונטמנו 3 שבועות מאוחר יותר
התפצלות בצל האם
אגב, בתמונות הבצלים היבשים שבראש הפוסט ניתן לראות את הגבעול המיובש של הצמח שאמור לצאת ממרכז הבצל וכעת מחובר ישירות לציצית השורשים היבשים של בצל האם . רק ציצית השורשים היבשים והגבעול המיובש נשארו מהבצל האורגינלי. באזורים קרירים כמו הרי ירושלים יתכן שאחד מבצלי הבנות יהיה גדול מספיק ויפרח בשנה שאחרי וכך למעשה תתקבל במשך השנים קבוצת בצלים פורחים כל שנה. מבלי להוציא אותם מהאדמה ומבלי לקרר שהרי הלילות שם מספיק קרירים.
תקופת הקרור
את בצלי הצבעוני כדאי לשמור במקום קריר ומאוורר. באמצע חודש ספטמבר יש להעבירם למקרר למגירת הירקות בשקית רשת או נייר למשך 45-60 יום (כששה שבועות). לאחר מכן ניתן להטמינם באדמה או בעציצים במקום מואר (לא בצל). בישראל ההטמנה תהיה באופן בו הבצלים יהיו מכוסים באדמה. בהולנד ובכלל באירופה, ההטמנה עמוקה (עומק ההטמנה פי 3 מגובה הבצל) כיוון שפני האדמה קופאים.
טיפים נוספים
- צבעונים שנקנו כזר פרחים - לא ניתן לשתול את הבצל בשנה הבאה, הם גודלו במים בצורה הידרופונית .
- מי שמעוניין לנסות להפריח את הבצלים בשנה הבאה טוב יעשה עם יקטום את גבעולי הפריחה בסיום הפריחה ויקפיד שלא ישארו עלי כותרת צבעוניים מהפריחה בין העלים . עלי הכותרת גורמים לריקבונות וחשוב להסירם.
בחודש ינואר 2015, הצבעונים פורחים
מעדכן אותנו אלי - ״כל הצבעונים הפורחים בתמונות הם מבצלים ישנים משנים קודמות. מה שמענין שהצהובים מקדימי פריחה ופרחו ראשונים. הפרחים קצת קטנים יותר מהפרחים שמקבלים ברכישת בצלים חדשים אבל עדין יש הרבה ניצנים . זו שנה ראשונה לאחר כ4 שנים שאני מרגיש שאני בדרך הנכונה ויש תוצאות לנסיונות הגידול״
כך נראית פריחת הצבעוני בחודש מרס
וחוזר חלילה -
בחודש מאי העבודה מתחילה, הרבה מאוד עבודה . להוציא ,לנקות להשרות בתמיסה כנגד פטריות ,ליבש. לאחסן בממ״ד עם מאוורר שפועל עליהם 24/7 .
מי שלא זיהה עד עכשיו אלו בצלי הצבעונים שהיו טמונים בדליי שתילה וקישטו את הכניסה לבית .
מה נעשה לקראת חורף 2015-16?
השנה הבצלים טופלו עם חומר נגד פטריות לפני האיחסון של הקיץ עם המאורר .
לפני שהוכנסו לקרור עברו מיון נוסף כאשר אלו שלא נראו טוב הושמדו (אחוזים בודדים) .
אחרי המיון טיפול נוסף כנגד פטריות והעברה לקרור . הקרור נמשך כחודשיים וחצי ועכשיו שלב ההטמנה. יש הרבה מאוד בצלים השנה ונראה שתהיה חגיגה ממש.
החסרון היחידי בכך שהבצלים אינם ממוינים לפי צבע . מפאת המקום והמשאבים המצוצמצים שלי נאלצתי לערבב את כולם ולמין לפי גודל בלבד.
הפריחה של הבצלים בשנה קודמת, כפי שצולמה בינואר 2016
מה קורה בהולנד בהשואה לישראל?
בצלי הצבעונים מתכלים במשך עונת הפריחה. במקום הבצל הבוגר גדלים בין 3-5 בצלי בנות . בהולנד בתנאים מיטביים הם משווקים את 2 בצלי הבנות הגדולים לפריחה בשנה הבאה. את הקטנים טומנים מחדש למחזור הגידול.
בארץ התקופה שהצבעונים יכולים לגדל את צמחי הבנות היא קצרה. החום מיבש את העלוה מאוד מוקדם . בהולנד הם יוצאים מהשדה רק ביוני . ומכיוון שבצלי הבנות לא מספיקים לגדול מספיק אזי לא מקבלים פריחה. בנוסף על מנת להתמיין לפריחה זקוקים הצבעונים לתקופה קרה . בהולנד אין בעיה אצלנו באזורים שאינם קרים במיוחד צריך להוציאם ולהעביר לקרור של 45 יום במקרר.
משך הפריחה של כל פרח בודד באירופה מחזיק כחודש ימים אצלנו מקסימום שבועיים תלוי במזג האוויר.
כתב וצילם: אלי חדש
לכל הכתבות של - אלי חדש