שום גבוה
Allium ampeloprasum
שם מדעי: Allium ampeloprasum.
משפחה: שושניים.
צורה: גאופיט - בעל פקעת או בצל.
שום גבוה הוא גאופיט או פקעת בעל בצל גדול באדמה, המגדל עמוד תפרחת שגובהו 80 עד 150 ס"מ בקירוב. עמוד התפרחת זקוף ובבסיסו מעט עלים שטוחים.
בראש התפרחת קרקפות קטנות דמויות כדור.
צבעם של הפרחים ירוק לפעמים סגול.
השום כולל כ- 300 מינים בעולם, מהם 25 מיני בר בארץ (שום גבוה הוא ערך טבע מוגן בישראל).
תקופת הפריחה: השום הגבוה פורח בחודשים מאי-יוני. (הפריחה במקומות הנמוכים מתחילה מוקדם יותר, כחודש לפני הפריחה בהרים). סיון עד תמוז.
השום תורבת בעת העתיקה והיה נפוץ כצמח מאכל ומרפא בעל סגולות רבות ביבשות השונות.
ברפואה העממית הצמח שימש לריפוי מחלות מעיים, טיפול בטחורים, וריפוי פצעים פתוחים.
תפוצה בארץ: עמק ירדן העליון, גליל, גולן ובחרמון, הר כרמל, בגלבוע, הרי יהודה ושומרון, מדבר יהודה, מדבר שומרון, בקעת ים המלח, בקעת הירדן, השרון והשפלה, הרי הנגב ואילת.
אזורי גידול: ניתן למצוא את השום בשפלה, חוף, הר, בקעה, נגב.
הוראות שתילה: את הפקעות והבצלים מומלץ לשתול בחודשים אוקטובר- דצמבר.
מומלץ לשתול בעומק כפול מגובה הפקעת. למשל, אם הפקעת בגובה 5 ס"מ יש לחפור גומה בעומק 10 ס"מ ולתוכה להכניס את הפקעת. לאחר הטמנת הפקעת יש לכסות אותה קלות ולהשקות השקייה ראשונית להתבוססות.
בניגוד לטיפול בפקעות תרבותיות, את פקעות הבר לא נחוץ להוציא מהאדמה בסוף עונת הפריחה.
* יש לשים לב שהשום סובל מעודף מים ולכן מומלץ לשתול אותו באזור שאינו מושקה.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון