שנית גדולה
Lythrum salicaria
שם מדעי: Lythrum salicaria.
משפחה: כופריים.
צורה: צמח רב שנתי.
למעבר לדף הצמח - שנית גדולה
שנית גדולה היא שיח שעיר ומעוצה בבסיסו המגיע לגובה של עד 3 מטר (גבוה). תפוצתו מרוכזת בעיקר בגדות נחלים ושולי מעיינות.
הגבעול עם 4 מקצועות (חתכו מרובע). באין פרחים נבדיל לפי עורקי העלה: בשנית אין העורקים מגיעים עד לשפת העלה ממש, אלא רשת העורקים נסגרת על-ידי עורק היקפי, מקביל לשפת העלה. עלי השנית הגדולה נגדיים, רכים, שעירים, יושבים, גלוניים מעט, בסיסם לופת את הגבעול. גם הענפים נגדיים. התפרחות צפופות וגדולות, מוארכות, והן נישאות בראשי גבעולים. גבעולי-הפריחה זקופים, מקבילים ונגדיים. הפרחים בכל אחת מהתפרחות נפתחים בהדרגה מלמטה כלפי מעלה.
הפרח ורוד עד סגול, 5 עלי הגביע מאוחים, שעירים, מחזיקים את צינור הכותרת. 5 עלי הכותרת (לפעמים 6) מפורדים. במרכז כל עלה-כותרת עובר פס-אורך כהה וצר, המתרחב כלפי בסיסו ונמוג כלפי ראשו. בפרח 12 אבקנים, זיריהם ארגמניים. הפרח מפריש צוף המצטבר בתחתית צינור הכותרת, והוא מואבק על-ידי דבורים.
הפרי מוארך, יבש, רב-זרעים, נפתח בשתי קשוות. הזרעים מכוסים שערות המפרישות ריר דביק, וכך הם יכולים לפוץ למרחקים כשהם דבוקים לרגלי ציפורים.
תקופת הפריחה: יוני עד נובמבר. תמוז עד חשון.
צמח השנית הגדולה משמש כתרופה נגד שלשול ודיזנטריה,לריפוי פצעים,וכיבים.
תפוצתו העולמית רחבה, כמו הרבה צמחי-מים, והפצת זרעיו יעילה. הוא יפה, מרשים ומוסיף לנוף הארצישראלי.
תפוצה בארץ: הגליל, עמק הירדן העליון, העמקים, השרון והשפלה.
איזורי גידול: השנית היא מן המרכיבים הבולטים והשכיחים של צמחים הקרובים למקור מים. נפוץ בארץ בעיקר בחבל הימתיכוני, אך חודר גם הלאה דרומה, בעיקר לאורך הבקע, בבתי-גידול מתאימים.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח.
לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
הענפים והעלים הצעירים של השנית נאכלים כירק חי. התפרחות משמשות ברפואה עממית.
הרבה כוורנים מגדלים את השנית קרוב לבתי הגידול של הכוורות מאחר ופרחי השנית מלאים צוף.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון