קול קורא להשתתפות במיזם "שומרים על העצים"
קיראו גם על רעיונות לפעילות עם עצים במסגרת הפעילות - אמץ עץ
מיזמים חינוכיים-קהילתיים להגנה על עצים
למעלה מ-90% מילדי ישראל גדלים ומתחנכים בעיר.
משמעות הדבר היא שהעצים הגדלים ליד ביתם ובדרך לגן, לבית הספר או לתנועת הנוער הם הסביבה הטבעית, היחידה כמעט, שייפגשו באופן יום-יומי.
קשה לחשוב על חינוך לקיימות ללא יציאה אל הטבע ומיקוד תשומת הלב בעצים.
בעולם בכלל, ובישראל בפרט, הולכת וגוברת המודעות לחשיבותם של העצים, במיוחד באזור העירוני. לעצים משמעות רבה בחיינו: העצים הם היצור החי הגדול ביותר בנוף, הם קולטים את הפחמן הדו-חמצני מהאוויר ופולטים חמצן לנשימה ואדי מים, מצלים ומקררים את הסביבה בימי הקיץ החמים, מאפשרים את קיומו של המגוון הביולוגי ומקנים בית גידול לציפורים, לפרפרים וליצורים אחרים, מציינים נקודות משמעותיות בהיסטוריה של העם והארץ ומייפים את הנוף העירוני והכפרי בארצנו.
למרות זאת, רובנו חולפים על פניהם מדי יום מבלי להבחין בהם ממש ומבלי להבין את גודל חשיבותם לחיינו ואת האחריות המוטלת עלינו כמחנכים לקיימות, לטיפול בהם ולהגנה עליהם. חוסר מודעות וידע בנושא מסב פגיעה בעצים בדרגות חומרה שונות, פגיעה העלולה להיגרם, למשל, כתוצאה מפיתוח ומבנייה מואצים או מתוך סברה של פלוני כי העץ מהווה "מטרד".
אנו ביחידת פקיד היערות במשרד החקלאות ופיתוח הכפר אחראים מתוקף החוק להגן על העצים בישראל. לפני כשנה הושק המיזם החינוכי "שומרים על העצים", שמטרתו להטמיע בקרב הציבור הרחב בישראל את חשיבות השמירה על העצים.
כל אדם במדינת ישראל, צעיר כבוגר, יודע שפרחי הבר מוגנים, ולא יעלה בדעתו לפגוע בהם. כמו פרחי הבר, כך גם העצים, מוגנים וחשובים ביותר לקיום האדם והסביבה; והמיזם "שומרים על העצים" הוא תולדה של עובדה משמעותית זו, הגורסת כי החינוך יטמיע את החשיבות בשיקום ובטיפול בעצים למען הארכת ימיהם ותרומתם לאדם ולסביבה, ואין לפגוע בהם ע"י גיזום חריף, השחתה או כריתה.
מטרות המיזם "שומרים על העצים"
• למקד את תשומת הלב בעצים, להכיר אותם ולפתח את ההתבוננות וההשתאות נוכח העצים - היצורים החיים המופלאים ביותר בעולמנו.
• להכיר, ללמוד ולהבין את חשיבות העצים לקיום החיים ולאיכות החיים לאדם ולסביבה.
• להכיר וללמוד את ערכם ההיסטורי של העצים בארצנו.
• לעודד לקיחת אחריות בטיפול בעצים ובשמירה עליהם.
מי יכול להשתתף במיזם?
המיזם מיועד לכל ארגון, קבוצה או אדם המודעים לחשיבות הרבה של החינוך להגנה על עצים, משלבים את הנושא בתכנית החינוכית-סביבתית שלהם, ומעוניינים להוביל ולהפיץ את המיזם "שומרים על העצים" בתחומם. הובלתו של כל מיזם תיעשה ע"י מרכז אחד או צוות שיחד יגבשו, יתכננו ויפעילו את המיזם בקהילה שבראשה הם עומדים.
במדור "שומרים על העצים" שבאתר פקיד היערות, משרד החקלאות ופיתוח הכפר: http://www.moag.gov.il/agri/yhidotmisrad/forest_commissioner/, ניתן למצוא את כל הפרטים בדבר אופן ההשתתפות במיזם "שומרים על העצים"; הצעות לפעילויות חינוכיות בנושא היכרות עם העצים ושמירה עליהם, שניתן להסתייע בהן להרכבת תכנית המיזם המתאימה לקהילה, ליישוב, לכיתה, לשכבה או לבית הספר; חומרי עזר רבים ומגוונים בנושא עצים, כמו מדריכים לזיהוי עצים, טיולים בעקבות עצים, טיפול בעצים ועוד; וכן המלצות למשחקים בנושא עצים.
מרבית הפרסומים המופיעים באתר ניתנים להורדה ללא תשלום, אך יש גם אפשרות לרכוש חוברות ומשחקים.
בשנת תשע"ה פעלו במיזם כ-40 קבוצות ויחידים ממגוון תחומים: גננות, מורים, מדריכי קיימות, עובדי חוות חקלאיות, שותפים בגינות קהילתיות, פעילים סביבתיים ביישובים, מש"ק חינוך בצה"ל, רכזת הדרכה במוזיאון, אדריכל נוף, מדריכי נוער ועוד.
בתאריך 7.5.2015 נערך הכנס הראשון של המיזם, ובו הציגו חלק גדול מהפעילים את תוצריהם. ניתן להתרשם באתר משרד החקלאות ממצגות ומצילומים מכנס זה.
אופן ההרשמה וההשתתפות במיזם שומרים על העצים
הרשמה להשתתפות במיזם נעשית במדור "שומרים על העצים" באתר פקיד היערות, משרד החקלאות ופיתוח הכפר.
המעוניינים ימלאו את טופס ההרשמה המופיע באתר ויצרפו את תכניתם הכוללת רעיונות לפעילות שנתית חינוכית ולוח זמנים משוער, פירוט המשתתפים, אירועים עתידיים והתוצרים הצפויים. ניתן לפנות למרכזת המיזם עינת גרא כדי לקבל ייעוץ בבניית התכנית.
התכנית תועבר לאישור של ישראל גלון ועינת גרא. מגיש התכנית יקבל עליה משוב וישולב ברשימת המשתתפים במיזם.
צוות פקיד היערות יתמוך, ילווה וייעץ למשתתפי המיזם לכל אורך הדרך, ויקיים גם מפגשים במידת האפשר. במהלך התקופה שנקבעה לפעילות יעדכנו המשתתפים את מרכזת המיזם בעשייתם ובהתנהלותם בנושא באמצעות דוא"ל, מצגות, צילומים, תוצרי פעילות וכו'.
בעניין ציוד וחומרי עזר ניתן להסתייע ביחידת פקיד היערות (כאמור, חלק מהחומר מוצע למכירה).
המשתתפים במיזם יקבלו באופן שוטף מידעונים חודשיים המפורסמים באתר ויוזמנו להשתלמויות ולמפגשים המיועדים לפעילים, במגוון נושאים, כמו: הכרת עצים, תרומתם וחשיבותם, ערכם ההיסטורי והלאומי, חוק פקודת היערות, דרכי הטיפול בעצים, רעיונות לפעילויות חינוכיות שונות וסיורים בנושא.
בל"ג בעומר תשע"ו - 26.5.2016 ייערך כנס ארצי שנתי למיזמי "שומרים על העצים". במסגרת הכנס יוצגו התוצרים של המיזמים השונים במגוון הקהילות ברחבי הארץ ויחולקו תעודות השתתפות. שלושת המיזמים המוצלחים ביותר יזכו בשי הכולל חומרי עזר לעריכת פעילויות להגנה על עצים.
לבירורים ולקבלת פרטים נוספים ניתן לפנות
לרכזת המיזם עינת גרא: einatgera@gmail.com
או ליחידת פקיד היערות: ליהודית: 03-9485816; לישראל: 050-6241556,
או בדוא"ל היחידה: trees@moag.gov.il.
לקראת שנת תשע"ו אנו קוראים לכם - אתם שיודעים עד כמה העצים חשובים ומועילים לאדם ולסביבה - הובילו מיזם חינוכי והגבירו את מודעות הכול, קטנים וגדולים, לקיומם, לנוכחותם ולשמירתם של העצים.
אם ברצונכם להוביל מיזם חינוכי לשמירה על העצים - הצטרפו אלינו עוד היום!
חגי שניר וישראל גלון
אגף יער ואילנות, יחידת פקיד היערות, משרד החקלאות ופיתוח הכפר