הצילום מאת: יוני נוי
פוטז'ר - גינת המטבח
מקורה של גינת המטבח בערוגת הירקות הפשוטה בחצרו של כל בית איכרים, אשר עיקר חשיבותה היה אספקת מזון לבני-הבית.
חצרות הנזירים הן דוגמא מצויינת לגינות מאכל.
הוסף לאוספים שלי
גינה בתוך גינה
גינת המטבח - פוטאג'ר בצרפתית (Potager) - הינה אזור גידול צמחי מאכל ותועלת, מעוצבת מערוגות גאומטריות בתוך דוגמה סימטרית (Parterre).
נהוג לשייך את סגנון הגינון המאורגן של גינת-המטבח לגני הרנסנס הצרפתי וסגנון הגן הצרפתי של תקופת הבארוק (Garden à la française).
מקורה של גינת המטבח בערוגת הירקות הפשוטה בחצרו של כל בית איכרים, אשר עיקר חשיבותה היה אספקת מזון לבני-הבית. אך היו אלה גני הירק במנזרים, אשר האכילו פיות רבים של קומונת הנזירים שחיו באותו המנזר, שטיפחו את גינותיהם באופן המאורגן הזה. הנזירים תפסו את הגאומטריה כמקודשת ואת עבודת הגן כעבודת האל. גינות-מטבח מוצלחות במיוחד נמצאות בחצרות מנזרים רבים עד היום.
בגינת-מטבח מגדלים תבלינים, ירקות, צמחים עונתיים צבעוניים המושכים חרקים מועילים, צמחים מקבעי-חנקן כגון קטניות, צמחים לרפואה וכמובן גם פרחים ריחניים ופרחים לקטיף, לאגרטל.
קיימות ווריאציות רבות על גינת-המטבח הקלסית, אחת הבולטות היא גינת עשבי תבלין (Herb Garden) הנהוגה עד ימינו בגנים בוטניים וגני אחוזות הפתוחות לקהל.
נהוג להציב בנקודת המרכז של גינת המטבח אלמנט מעוצב בממדים שאינם גדולים יתר על המידה. זה יכול להיות עציץ, עץ קטן כגון ער אציל (דפנה) גזום, תפוז או לימון סיני, אמבטיית ציפורים, פסל, או עמוד גבוה למטפסים כגון אפונה ריחנית, שעועית לוביה, מלונים, ורדים…
הערוגות התחומות יכולות להיות בגובה הקרקע או מוגבהות ליתר נוחיות בעבודה; בין הערוגות נוצרים שבילים המשלימים את המראה הגאומטרי.
במדינות ממוזגות מהן מגיע סגנון-גינון זה, הגינה מוקפת בקירות גבוהים המספקים הגנה ממזג האוויר ומאפשרים את הארכתה של עונת הגידול. על הקירות נסמכים עצי פרי מעוצבים בצורות שטוחות כגון קורדון (Cordon), אספלייה (Espalier) או מניפה.
בכדי להשיג את המרב מגינת-המטבח כדאי לבנות אותה במקום שטוף-שמש ברובו, להכין את הקרקע לעומק של 50 ס"מ בתיחוח והצנעת קומפוסט, ולדאוג למערכת השקיה מסודרת. בעיקרו זהו סגנון-גינון אינטנסיבי, אך באמצעות שליטה בגודל הערוגות ובחירת צמחים מושכלת הוא איננו חייב להיות כזה. ניתן לשלב יותר עשבי תבלין וירקות רב-שנתיים כדוגמת ארטישוק ואספרגוס ופחות עונתיים.
בגינת-המטבח מיושמים המדע והאמנות שבגינון. שתילת צמחים ליד צמחים המועילים לגדילתם, תחלופת יבולים לאדמה בריאה והבנת השפעות האקלים והעונה על כל צמח, הנן דוגמאות לעקרונות חשובים אלה.
גני המאכל בשאטו דה ווילאנדרי הינם מופת לסגנון הפוטז'ר הרנסנסי הקלאסי
גינות מטבח מומלצות באנגליה:
1) דודינגטון הול
http://www.doddingtonhall.com/kitchen-garden.php
2) ארונדל קאסל
http://www.arundelcastle.org/the-gardens/organic-kitchen-garden.html
3) קלובלי קורט
http://www.clovelly.co.uk/village/clovelly-court-gardens
4) נייטסהייז
http://www.nationaltrust.org.uk/features/the-kitchen-garden-knightshayes-court-devon
5) טאטון פארק
http://www.nationaltrust.org.uk/features/the-kitchen-garden-tatton-park-cheshire
6) בארנסלי האוס
http://www.barnsleyhouse.com/the-gardens/
7) לינדיספארן
http://www.nationaltrust.org.uk/lindisfarne-castle/features/the-gertrude-jekyll-garden-at-lindisfarne-castle
כתבה - יוני נדרה, גננית, שתלנית ומעצבת נוף
לכל המאמרים של יוני