בטטה - כיצד נגדל ?
אפשר להניח את הבטטה במים, אינה מפונקת כמו תפוח אדמה. הגבעולים יתפשטו ונהנה מצמח לבית.
ייחורים מגבעולים - אפשר 2-3 עיניים באדמה, מעל האדמה מספיק עין אחת. אם נשתול באביב, בסוף הקיץ נהנה מבטטות.
ניתן גם להטמין את הבטטה ישירות באדמה.
הוסף לאוספים שלי
זני לימון המניבים כל השנה
הידעתם כי קיימים זני לימונים הפורחים ומניבים לאורך השנה?
זני הלימון ׳יוריקה׳ והזן ׳וילה
פרנקה׳, מניבים לאורך כל השנה.
הוסף לאוספים שלי
סירפד בגינה - מתאים למאכל?
מסתבר שהסרפדים מתאימים לסלט, קציצה, בורקס ופשטידה. יש בהם הרבה ברזל והם משמשים גם כצמח מרפא. טרם ניסינו - אך אומרים שכדי להפיג את העקצוץ, מומלץ להשרות במים קרים, לטלטל את העלים לאחר מכן, עד שהצריבה תעלם. חולטים עד ריכוך וטוחנים בהתאם לצורך. את המים המרירים שנותרו מהחליטה , ניתן לשתות.
הוסף לאוספים שלי
אגסים - סיבים וקלוריות
הידעתם שבאגס בממוצע כ-100 קלוריות?
האגס מיטיב עם מחלות קיבה כרוניות, לסובלים מלחץ דם גבוה, ואף לחולי סכרת. האגסים עשירים בנוגדי חימצון ובאשלגן ומספקים ( בממוצע) רבע מכמות הסיבים המומלצת ליום. ( באדיבות מועצת האגסים האמריקאית בישראל)
הוסף לאוספים שלי
אגסים - כיצד נדע שהם בשלים?
כדי לדעת אם האגס בשל, נלחץ העדינות על צוואר האגס ( החלק הצר), אם הצוואר מעט רך, סימן שהאגס בשל וראוי לאכילה.
בתאבון !
הוסף לאוספים שלי
השרשת תותים
התותים פיתחו שלוחות, כיצד משרישים אותם?
מומלץ להדק את הצמח של השלוחה לתוך אדמת עציצים לחה עם חתיכת חוט חשמל המכופף בצורת האות U, כך השלוחה תהיה צמודה למצע ותפתח שורשים. מומלץ להשאיר את השלוחה מחוברת לצמח האם לפחות חודש להתבססות.
אפשר גם פשוט להניח את השלוחה על קרקע לחה, היא תפתח שורשים, לאחר כחודש, ניתן יהיה לנתק את השלוחה מצמח האם.
הוסף לאוספים שלי
מה מקור השם תפוז טבורי
״טבורי״ הוא שם של זנים עם "טבור". "וושינגטון " שם של זן מהטבוריים גם זן "ניו הול".
הוסף לאוספים שלי
תפוח אדמה הוא למעשה גבעול מעובה
תפוח אדמה אינו פקעת - הוא למעשה גבעול, ואפילו נראה את תהליך ההטמעה (פוטוסינטזה) כאשר בשמש תפוח האדמה הופך ירוק, ומפתח עיניים. למעשה, התהליך מתחת לאדמה הוא - מבסיס הגבעולים מתפתחים גבעולים תת-קרקעיים (הסטולונים), שצמיחתם אופקית והם מסתיימים בפקעת בצורת גבעול מעובה, שהיא תפוח האדמה המוכר לנו.
הוסף לאוספים שלי
רעיון לקילוף וריכוך פרי החבושים והתמרים
ניתן לאכול חבושים בצורת הטבעית ללא בישול. יש להקפיא ולהפשיר את החבושים, כך הם הופכים למתוקים, מתרככים ולא קשים וללא עפיצות.
עושים את זאת גם עם תמרים צהובים....למי שלא אוהב את הטעם הטרי
הוסף לאוספים שלי
מה ההבדל בין זיתים ירוקים לזיתים שחורים?
הצבעים השונים של הזיתים מעידים על רמת בשלות שונה של אותו הפרי.
הזיתים מתפתחים מגוון ירוק שהופך לגוון סגול והסגול משתנה לצבע שחור. זה כל הסיפור.
הוסף לאוספים שלי
מתי לקטוף את המנגו?
מתי מומלץ לקטוף את המנגו מהעץ? כדי להינות מפירות מתוקים כדאי להמתין שהמנגו יפול מעצמו. הוא הכי מתוק כשהוא בשל ונופל לבד. אם אפשר - כדאי לבדוק כל בוקר האם נפל מנגו. נאספו ונניח במקרר.כשנחזור מהעבודה, יחכה לנו ממתק מהטבע.
הוסף לאוספים שלי
איך יודעים שהדלעת והאבטיח בשלים?
כאשר החיבור של הפרי לצמח מתחיל להתיבש, זה סימן שפרי מבשיל. העוקץ הוא החיבור בין הפרי לצמח. כאשר החיבור הופך לצר יותר, זה סימן שהצמח אט אט מפסיק לקבל הזנה מצמח האם.
הוסף לאוספים שלי
בצל שאלוט
בצל מאכל קטן שנקרא שאלוט. בצל זה בעל טעם עדין ומיוחד ונחשב לתוספת נאותה למטבח . השאלוט בניגוד לבצל רגיל גדל בתקופת הקיץ ובחודש אפריל זה הזמן המתאים לטמון אותו. אפשר לרכוש בכל סופר. בנוסף בצל השאלוט אינו פורח והוא מתרבה על ידי יצירת מושבת בצלים סביבו . הוא מוציא עלים כמו בצל רגיל וניתן להשתמש בהם לסלט כמו בצל ירוק. בסוף הקיץ מוציאים מהאדמה. את הבצלים הגדולים יחסית מעבירים לשימוש במטבח ואת הקטנים שומרים במקום מאורר עד לאביב להטמנה מחדש. אפשר גם לטמון בעציץ, אדנית או באדמה. בהצלחה. כיצד נדע שהבצלים מוכנים למאכל? כאשר העלים מתחילים להתיבש . בדרך כלל בסוף הקיץ.
הוסף לאוספים שלי
מדוע משתמשים בניילון בגידול תותים?
מטרת הנילון על הקרקע למנוע מגע בין התותים לאדמה למניעת רקבון. מעל לתותים, על הקשתות ,יש נילון נוסף. בלילות ובימי גשם נשאר סגור. התותים מתחילים להניב בחורף תחת הנילון. ההשקיה היא באמצעות טפטפות מתחת לניילון.
הוסף לאוספים שלי
שילובי צמחים בערוגה בגן הירק
עגבנייה כדאי לגדל עם בזיליקום אבל היא לא משתלבת טוב עם מלפפון, כרוב משתלב טוב עם חסה או סלק אבל לא עם תפוח אדמה ורבים מציעים לשלב גידול של תירס עם דלעת ושעועית.
הוסף לאוספים שלי
קטפנו קולורבי בגינה, מה עושים עם העלים?
עלים של הקולורבי מעולים בפשטידות, ממולאים, לביבות ירק ומוקפצים, כמו כל שאר עלי הכרוביים, עלים בסלט מאוד טעימים, לא פחות טעים מחסה.
הוסף לאוספים שלי
כמה ויטמינים בפרח אחד של כובע הנזיר
פרחי כובע הנזיר לא רק נראים טוב, טעמם מצוין – למעשה, ניתן לאכול את הצמח כולו! לעלים טעם חריף, העלים עשירים בויטמין C, ברזל ומינרלים אחרים, הפרחים בשפע ויטמינים:B1,B2,B3,C והפרחים מכילים גם מנגן, ברזל, זרחן, סידן. בפרחים ובזרעים החריפות מתונה יותר.
בנוסף, כובע הנזיר (כצמחי מרפא אחרים) מושך אליו חרקים, בריחו הנעים, אך למעשה זו הפרשת שמן חרדל שהוא כמו "אגרוף אמיתי" לחרקים מסוימים.
הוסף לאוספים שלי
האם לשמור עגבניות במקרר?
הידעתם כי מומלץ לשמור את העגבניות בטמפרטורת החדר? כך הן שומרות על טעמן המצויין.
אם קניתם או קטפתם עגבניה והיא עדיין ירוקה, שימרו אותה מחוץ למקרר בטמפרטורת החדר, והיא תאדים.
הוסף לאוספים שלי
ילדים אוספים זרעים לשנה הבאה
עוד כשבועיים מסתיימת שנת הלימודים במערכת החינוך העל יסודית. כחלק מתהליך הפרידה אני מקדישה את אחת מפעילויות הסיום לאיסוף זרעים, עבודה אותה אנו עושים יחד. התלמידים מרגישים את הסוף שקרב המלווה לעיתים רבות בחרדה, אי הגעה או אי רצון לעבוד בתחזוקת הערוגה ( קל יותר לעזוב מקום לא מטופל/ "מוזנח") לכן פעילות זו של איסוף ושמירת הזרעים לשנה הבאה מספקים לתלמידים תוך עשייה קבוצתית, ראייה אופטימית של המשכיות וערך מוסף שהם מקבלים מהגינה. מי שרוצה יכול לקחת הביתה ולחלק לקרובים וחברים. לאלה שלא רוצים אני מבטיחה כי אציין אותם ואת פועלם בשנה הבאה כשייזרעו הזרעים בדיוק כמו שהיה כשהם קיבלו את הזרעים. פעילות עם הרבה תקווה, המשכיות ופוטנציאל צימוח.
הוסף לאוספים שלי
האם יש פרי זכר ופרי נקבה?
אין פרי זכר או פרי נקבה. פרי נוצר רק כתוצאה מהפרייה בין נקבה לזכר. הזרעים הם העוברים בתוספת חומרי תשמורת ועוד. יש ונוצר פרי פרטנוקרפי שלא כתוצאה מהפריה ולפריט כזה אין זרעים והוא ע"פ רוב שונה מהפרי הרגיל שנוצר כתוצאה של הפריה.
הוסף לאוספים שלי