דודא רפואי
Mandragora autumnalis
שם מדעי: Mandragora autumnalis.
משפחה: סולניים.
צורה: עשבוני רב שנתי.
מראה: דודא רפואי הוא צמח שרוע, עגול, אשר מתוך שורש עבה בקרקע מתפרשת שושנה של עלים שטוחים גדולים ומקומטים. השורש עבה וארוך לפעמים מפותל או מתפצל. העלים מלבלבים לאחר הגשם. הם בוקעים מניצנים היושבים על צוואר שורש החבוי בקרקע, עולים ממרכז אחד כמעין משפך ועם בגרותם הם מתפרשים על הקרקע ויוצרים משטח מעוגל במרכז. צבע העלים ירוק כהה והם מקומטים ושפתם שסועה. במרכז העלה נמשך עורק בצבע בהיר המחלק את העלה לשניים.
פרחים אחדים או רבים יוצאים ממרכז שושנת העלים, כאשר על כל אחד נישא על עוקץ שונה באורכו. צבע הפרחים סגול בהיר, הפרחים דו-מיניים, דמויי-פעמון, בעלי 5 אונות כותרת. קוטר הפרח 2–3 ס"מ. האבקנים מספרם 5 והם קבועים על צינור הכותרת. עלי הגביע מספרם 5 כמו גם עלי הגביע. צבע הפרי ירוק (מזכיר עגבנייה קטנה) ועם הבשלתו בתחילת הקיץ, הופך צבעו בהדרגה לצהוב–כתום
תקופת פריחה: דודא רפואי פורח בחודשים דצמבר עד מרץ. טבת עד אדר.
צמח מרפא, אולם הצמח נחשב כרעיל היות שהפרי, ובעיקר הזרעים, מכילים אלקלואידים שונים. אכילת הזרעים עלולה לגרום לטשטוש ולכאב ראש. יש המעידים שגם העלים, שטעמם מתקתק, מסוכנים מאוד.
אופן השימוש בדודא רפואי: מועכים את פרי הדודא ומערבבים אותו עם כמה שיני שום. את התערובת מניחים על תחבושת בד וחושים אזורים כואבים בגוף.
שורש מטוגן בשמן זית: שולפים כ -50 גר' שורש דודאים, כותשים היטב, ומטגנים מספר דקת בשמן זית. את התבשיל המתקבל מורחים על עקיצות והכשות של נחשים ועקרבים ארסיים, ועל פצעים מדממים.
כיום משמש צמח הדודאים בין היתר גם לנשים עקרות בכדי שיכנסו להריון. השפעתו העיקרית היא על המוח.
תפוצה בארץ: בגולן ובגליל, העמקים, הכרמל, הגלבוע, הרי יהודה ושומרון, מדבר שומרון ויהודה, השרון והשפלה, הנגב.
איזורי גידול: גדל בבתות ובשדות נטושים במזרח הים התיכון. גדל באזור צפון הארץ ומרכזה.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב.
תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח.
לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון