לוע ארי גדול
Antirrhinum majus
שם מדעי: Antirrhinum majus.
משפחה: לחכיים.
צורה: צמח רב-שנתי.
לוֹעַ-אֲרִי גָּדוֹל הוא צמח רב שנתי, בעל פריחה בולטת בנוף הא"י, שמו מגיע משום דמיון הפרח לפה. ניתן אף באמצעות לחיצה קלה על כותרת הפרח, 'לפתוח ולסגור' אותו, בצורה שמדמה פה של טורף. הצמח מגיע לגובה של עד 1 מ'. הענפים קרחים זקופים ועשבוניים חלקם התחתון מעוצה.
הפרחים ערוכים בתפרחת דמוית אשכול היושבים בצפיפות על עוקץ קצר,ומסודרים בחלקו העליון של הגבעול. אורך הפרח בין 45-40 מ"מ. הגביע בעל 5 אונות שוות באורכן. הכותרת דו שפתנית ולועה סגור. השפה העליונה זקופה וניתן לזהות בשולי הכותרת שלוש שיניים. לפרח 4 אבקנים, הזירים ארוכים ואינם שווים באורכם. הפרי הלקט סגלגל הנפתח ע"י נקבים. בראש ההלקט נישא שריד העלי. הזרעים קטנים ומרובים. עם תום הפריחה והתייבשות הפרי מטולטלים הגבעולים ברוח והזרעים הקטנים נפוצים מההלקט דרך הנקבים שבראשו. הנביטה טובה והיא מתקיימת לאחר רדת הגשמים.
לוע הארי הגדול מואבק על ידי חרקים בעיקר דבורים גדולות וכבדות. הם מתיישבים על השפה התחתונה יוצרים עליה לחץ ונדחפים אל מבוא הלוע לאיסוף אבקה וצוף.
פריחתו שך לוע הארי בולטת בזמן תחילת הקיץ, תקופה שאינה משופעת בפריחה.
במקרים מסוימים, במיוחד כאשר שינה השקיה סדירה, ניתן אף לראות פרחים פורחים לכל אורך הקיץ.
חודשי פריחה: אפריל עד מאי. ניסן עד אייר.
יום, ניתן למצוא את לוע-הארי הגדול בשני בתי גידול שונים בארץ-ישראל: באזור הגליל כצמח כתלים ומצוקים טחובים ובאזור מבואות ירושלים, בעיקר בשולי כביש מספר 1.
מין זה נשתל שם על ידי מע"צ ומפיץ את עצמו לאורך בית-גידול מופרע זה, ומייפה את הנוף בתקופת פריחתו. הסוג לוע הארי מגודל כצמח נוי בארץ ובעולם, בייחוד כצמח חד-שנתי.
תפוצה בארץ: החרמון, בגולן ובגליל, הרי יהודה.
איזורי גידול: כיום ניתן למצוא במשתלות מגוון זנים של צמח זה, בצבעים שונים. הצמח גדל בקירות וסלעים. מכליא עם לוע-ארי תרבותי. תפוצתו גם ים-תיכונית, בתות הספר, ערבות, החרמון, בעיקר בבתי-גידול טבעיים, אך גם בקרבת האדם.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבוססות הצמח. לאחר ההתבוססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
רק דבורה גדולה, שרירית ובריאה, שוודאי מיטיבה לעוף ותאריך חיים, תצליח לפתוח את השפתיים של לוע הארי הגדול. בתמורה היא תקבל צוף מתוק ובעל כורחה תשתכשך באבקנים, ותישא אותם למרחקים. כך מוודא פרח הבר הזה שהצאצאים שלו ילבלבו בשטח.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון