לשון הפר המצויה
Anchusa undulata
למעבר לדך הצמח - לשון הפר המצויה
שם מדעי: Anchusa undulata.
משפחה: זיפניים.
צורה: שיח - צמח.
לשון-פר מצויה היא שיח או צמח חד שנתי (לפעמים דו שנתי) כשבבסיסה יוצאים בחורף עלים מוארכים ובאביב מתרומם מביניהם עמוד-פריחה מסתעף אשר נושא עלים מסורגים, בסיסיהם מקיפים את הגבעול. העלים והגבעול מכוסים שערות קשות. גובה הצמח עשוי להגיע עד 50 ס"מ. התפרחת עקרבית.
הפרח הבודד פעמוני עד מסמרי, אורכו 15 מ"מ, צבעי עלי הכותרת כחול סגול, כאשר באמצע הפרח, זוהרים 5 קשקשים, כאשר קשקשים אלה חוסמים את מבוא צינור הכותרת ומונעים מחרקים "לא מתאימים" לשדוד את הצוף.
מיני לשון-הפר נאכלים על ידי הזחלים של מספר מיני פרפראים.
במהלך הבשלת הזרעים מתנפחים הגביעים ומסייעים אחר כך להפצת הזרעים ברוח.
חודשי פריחה: לשון-פר מצויה פורחת באביב, ממרץ עד מאי. אדר - סיון
שורשי לשון-הפר מכילים anchusin, שהוא שרף חום-אדום המשמש לצביעה.
תפוצה בארץ: החרמון, בגולן ובגליל, בגלבוע, הכרמל, עמק הירדן והעמקים, הרי יהודה ושומרון, מדבר יהודה ושומרון, בקעת ים המלח, השרון והשפלה.
איזורי גידול: לשון-פר מצויה גדל בעיקר בבתות ים-תיכוניות ובמידה מצומצמת בצומח עשבוני.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
אליעזר בן יהודה סובר כי החלמות מספר איוב היא לשון הפר המצויה Anchusa הנקראת בסורית חלמתא וכך סבר אף שטען כי לשון הפר עשירה בריר ובעלת תכונות רפואיות, שאפשר כי איוב השתמש בהן כתרופה.
דיוסקורידס אכן מציע את לשון הפר כתרופה לגידולי עור וכוויות, כך שהם עשויים להתאים למחלת העור של איוב. הפלאחים משתמשים בעלי לשון הפר לחיטוי פצעים.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון