לשון הפר הסמורה
Anchusa strigosa
למעבר לדף הצמח - לשון הפר הסמורה
שם מדעי: Anchusa strigosa.
משפחה: זיפניים.
צורה: עשבוני רב-שנתי.
לשון הפר הסמורה היא צמח עשבוני רב שנתי, המגיע לגובה של 1.2 מטר ואף יותר. רוב חלקי הצמח מכוסים זיפים קשים דוקרניים, המותירים אותם לעתים קרובות כ"קוצים" בידו של המנסה לקוטפם. בחורף מצמיח הצמח שושנת עלים על פני הקרקע. העלים ארוכים, מעוגלים בראשם ומזכירים לשון פרה. שטח פני העלה מחוספס.
באביב מצמיח הצמח כמה עמודי תפרחת גבוהים. הפרח דמוי מסמר, דו־מיני. אורך הכותרת עולה על 1 ס"מ. צינור הכותרת זקוף. צבע עלי הכותרת כחול, תכלת או לבן. הלוע סגור ב 5 קשקשים זעירים. 5 אבקנים חבויים בצינור הכותרת. פרח לשון הפר הסמורה מכיל צוף. אונות הגביע קהות בראשן. לאורך העורק הראשי בגביע שורה של זיפים קשים. הגביע קצר מאורך הכותרת בעת פריחה. 4 פרודות מתפתחות בשחלה, אורך כל פרודה 8-4 מ"מ, והיא ארוכה מרוחבה.
תקופת פריחה : מרץ עד יוני. אדר עד תמוז.
ברפואה העממית סבורים כי בעזרת לשון הפר הסמורה ניתן לרפא פצעים בעור על ידי הנחת עלים כתושים על המקום הפגוע.
כוויות ונגעים בעור ניתן לרפא במשחה שהוכנה מעלים כתושים של הצמח בתוספת שמן זית.
מריחת המשחה מרפאה כוויות חליטת העלים ושתיית החליטה, משמשת כנגד תולעים ושטפי דם. עלים צעירים נאכלים חיים או מבושלים.
תפוצה בארץ: גולן והגליל, חרמון, חופי הים התיכון, עמק הירדן עליון, העמקים, הגלבוע, הכרמל, הרי שומרון, מדבר שומרון, הרי יהודה, מדבר יהודה ובקעת ים המלח, שרון, שפלה, נגב והרי אילת, בקעת הירדן.
איזורי גידול: לשון הפר הסמורה מצוי בבתות הספר, בבתות ים-תיכוניות ובנופים של צומח עשבוני עם העדפה לבתי-גידול יובשניים.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון