מרווה ירושלים
Salvia hierosolymitana
למעבר לדף הצמח - מרוות ירושלים
שם מדעי: Salvia hierosolymitana.
משפחה: שפתניים.
צורה: עשבוני רב-שנתי.
מרוות ירושלמית היא עשבוני רב-שנתי, עומד וניצב כאשר גובהו מגיע לכ- 80 ס"מ ואף יותר. התפרחת מסועפת, ענפיה נגדיים, הכותרת בולטת הרבה מתוך הגביע, צבעה תכלת ארגמן. הגבעולים מכוסים שערות בלוטיות וגם שערות פשוטות. הגביע מכוסה שערות בלוטיות. ענפי התפרחת דביקים.
למרווה ירושלמית יש 2 אבקנים גדולים, כל אבקן מחולק לשתי זרועות: התחתונה אינה נושאת אבקה, אלא משמשת מִדְרַך לחרק במנגנון ההאבקה: בדרכו אל הצוף שבפרח נאלץ החרק לדרוך על הזרוע התחתונה, וזו מפעילה כמנוף את הזרוע העליונה, כך שזו מתכופפת וזורה באופן פעיל אבקה על גבו של החרק. בפרח מבוגר יותר יוצאת הצלקת לעמדה שהיא גורפת את האבקה מגבו של החרק. השפה התחתונה של הכותרת מפושקת, מחולקת ל-3 אונות, האמצעית רחבה מהצדדיות. עמוד העלי מפוצל בקצהו כלשונו של נחש. הזרעים (הפרודות) מפרישים ריר כשמרטיבים אותם.
תקופת פריחה : חודשים מרץ עד יוני. אדר עד תמוז.
סוג זה כולל כ-700 מינים, בתפוצה כלל עולמית, שרבים מהם משמשים צמחי תבלין וריח. בארץ, מצויים מסוג זה 23 מינים הניחנים בריח מיוחד.
שימוש מגוון הנעשה בחומרים הכימיים המצויים במיני המרווה לצרכי רפואה, הקנו לה את השם Salvia.
(Salvera = ישועה בלטינית)
תפוצה בארץ: החרמון, בגולן ובגליל, בגלבוע, הכרמל, עמק הירדן והעמקים, הרי יהודה ושומרון, מדבר יהודה ושומרון, בקעת ים המלח, בקעת הירדן, השרון והשפלה, הנגב והרי אילת.
איזורי גידול: המין נפוץ בכל חלקי הארץ הימתיכוניים (פרט בקרבה לחופים), גדל בקרקעות שאינן מלוחות, בעיקר בבתי-גידול טבעיים בלבד.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון