מרווה מנוצה
Salvia pinnata
שם מדעי: Salvia pinnata.
משפחה: שפתניים.
צורה: עשבוני רב-שנתי.
מרווה מנוצה היא עשבוני רב שנתי מתאפיינת בעיקר בעליה הגזורים /מנוצים לאונות. הפרח נישא על עוקץ ניכר, הכותרת גדולה, אורכה 30 מ"מ. צינור הכותרת משורטט מבחוץ בקויאורך סגולים.
מבפנים הוא חסום בטבעת-שערות. צבע הפרח נע בין ורוד ללבן, הגביע קצר, רחב, קטוע, חסר שפתיים ושיניים, מכוסה שערות רגילות בינוניות ושערות בלוטיות קצרות. צבעו ירוק, עורקיו סגולים. לעיתים כולו סגול. עלי התפרחת (החפים) קצרים מהגביע, נשירים. הסוג מרווה מתאפיין בפרח ששניים מאבקניו התנוונו, והוא נותר עם שני אבקנים בלבד.
האבקנים גדולים, כל אבקן מחולק לשתי זרועות: התחתונה אינה נושאת אבקה, אלא משמשת מִדְרָך לחרק במנגנון ההאבקה: בדרכו אל הצוף שבפרח נאלץ החרק לדרוך על הזרוע התחתונה וזו מפעילה כמנוף את הזרוע העליונה, כך שזו מתכופפת ושזורה באופן פעיל כאבקה על גבו של החרק.
תקופת פריחה : מרווה מנוצה פורחת ממרץ עד מאי. אדר - סיון.
משתמשים בצמח בעיקר לנוי. מין זה ניכר בעליו המנוצים, ובגביע נפוח. צבע הפרח וריאבילי- לבן, ורוד וכן אדום. הוא מצוי בעיקר בשדות, אדמה כבדה ובתות וכמו כן במסלעות וערוגות.
תפוצה בארץ: בגולן ובגליל, בגלבוע, הכרמל, עמק הירדן והעמקים, הרי יהודה ושומרון, מדבר יהודה ושומרון, הנגב והרי אילת.
איזורי גידול: בסוג 700 מינים. בארץ 22 מינים, מהם ימתיכוניים ומהם מדבריים. גדלה בקרקעות כבדות ובשדות ברוב אזורי הארץ הימתיכוניים, ואף בצפון הנגב.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון