מרווה משולשת
Salvia fruticosa Mill
שם מדעי: Salvia fruticosa Mill.
משפחה: שפתניים.
צורה: שיח ובן-שיח.
מרווה משולשת היא שיח המגיע לגובה של מטר אחד ואף יותר, בעל עלים לבידים בצידם התחתון, ירוקים לבנים בצידם העליון כאשר לחלקם יש בבסיס עוד שתי אונות קטנות בהרבה מהאונה האמצעית מה שיוצר בעצם "משולש" ועל כן שמה "משולשת".
הענפים מכוסים בצפיפות בשערות צמריות. צבע הפרחים ורוד עד סגול. השפה התחתונה של הכותרת מפושקת, מחולקת ל-3 אונות, האמצעית רחבה מהצדדיות. עמוד העלי מפוצל בקצהו כלשונו של נחש. הזרעים (הפרודות) מפרישים ריר בהירטבם.
תקופת פריחה : מרווה משולשת פורחת ממרץ עד אפריל. אדר עד אייר.
המרווה המשולשת היא ערך טבע מוגן בישראל.
מרווה משולשת היא מלכת צמחי הרפואה העממית, היא משמשת ברפואה העממית ומוזכרת כבר מימי הרומאים בהקשר של שימוש רפואי, מייחסים לה: ריפוי פגעים בדרכי הנשימה; ריפוי פגעים בדרכי העיכול, החל מהחך והחניכיים ועד לפי הטבעת ואזורי הכבד, העלים מכילים שמן אתרי וטאנינים המשפיעים על - חיטוי וניקוי כלי הנשימה, כמו כן, טובה נגד פצעים בעור ונגד פטריות בין אצבעות הרגליים; נגד לחץ דם גבוה, חוסר תיאבון, כאב-ראש, רעידות בידיים, כאבי פרקים, כאבי אוזניים. מומלץ כסם מְשַׁתֵּן, טוב לטיהור הדם. עלי הצמח יפים ומשמשים כתבלין וכצמח רפואי.
למרווה המשולשת פעילות משקמת, ממריצה ומחזקת, אך היא עושה זאת באופן עדין יותר. ייחודה של המרווה המשולשת הוא בתחושת ההגנה והחידוש אשר היא משרה, הפועלת בעיקר במערכת העיכול והעצבים והחיבור ביניהם. זהו צמח עדין יותר, מרפה ומרגיע, הפועל לחידוש ולשיכוך רקמות והרגעה עדינה.
העדיפות בשימוש של המרווה המשולשת תהיה במקרים המצריכים הרגעה ושיכוך מסוים (כמו כאבי בטן או כאבי מחזור עם אינדיקציה לחוסר שקט כללי) ואילו המרווה הרפואית מתאימה יותר למצבים הדורשים המרצה או דחיפה חזקה, לרבות מצבים של התקפה כנגד גורם זר (כמו למשל פעילות חיטוי כנגד מזהם כלשהו בקטריאלי, פטרייתי או ויראלי)
תפוצה בארץ: בגליל ובגולן, חופי הים התיכון, הגלבוע, הכרמל, הרי שומרון ויהודה, השפלה.
איזורי גידול: גדלה באזור ההר יחד עם חורש ים תיכוני, בעיקר באדמות המכילות צורן. קלה לאקלום ולגידול בגינת התבלינים ליד הבית.
הוראות זריעה: את הזרעים מומלץ לזרוע בחודשים אוקטובר-נובמבר, עם תחילת הגשמים הראשונים.
את כמות הזרעים (5 ג') יש לערבב עם כוס וחצי חול בנין במצב לח או לחילופין- אדמה מהמקום בו אתם זורעים, על-מנת לדלל את כמות הזרעים על שטח נרחב. תערובת זו (במשקל 5 ג') מתאימה לשטח בגודל של כ- 7 מ"ר.
יש לגרף את השטח לפני הזריעה ("לפתוח" את האדמה מעט), לשפוך את הזרעים המעורבבים עם החול הלח או האדמה ולתחח מעט לאחר הזריעה לכיסוי עדין.
ניתן ומומלץ להשקות את השטח השקיה ראשונית עדינה לאחר התיחוח לשם כיסוי טוב של הזרעים.
במידה ולא יורדים מספיק גשמים (לפחות פעם בשבוע בעונת החורף) יש להשקות את הצמחים פעמיים בשבוע עד להתבססות הצמח. לאחר ההתבססות אין צורך להשקות יותר אך אם אתם מעוניינים בפריחה ארוכה וביותר חודשי לבלוב מומלץ להמשיך להשקות את הצמח פעמיים בשבוע לכל אורך חייו.
נכתב וצולם על ידי זרעים מציון